Έκτακτη συνάντηση με οικονομικούς αξιωματούχους κάλεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την άνοδο της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου κατά 1,4%, διαμορφώνοντας την ισοτιμία στο 1 δολάριο προς 4,2743 λίρες. Αιτία της ανόδου αποτελεί η θεματολογία της συνάντησης της Τετάρτης, με αντικείμενο τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και τη λήψη μέτρων για αύξηση των επιτοκίων και συγκράτηση του πληθωρισμού. Οικονομολόγος της χρηματιστηριακής εταιρείας Nomura International, τόνισε «Θεωρώ ότι η αγορά αγοράζει την ελπίδα ότι αυτή η σύσκεψη θα οδηγήσει σε μία απόφαση αύξησης των επιτοκίων».
 
 

Οικονομική ολίσθηση μετά τη συνάντηση 
 

Ωστόσο, μετά το πέρας της συνάντησης στην οποία συμμετείχε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, η ανακοίνωση της συνάντησης σημείωνε ότι «θα μειωθούν οι πιέσεις από τα επιτόκια και τη συναλλαγματική ισοτιμία και θα καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός», χωρίς να διευκρινίζονται λεπτομερώς τα μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. «Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι «η χώρα θα παραμείνει στον δρόμο της ανάπτυξης», με την κυβέρνηση να καλεί τις τράπεζες να διευκολύνουν τον δανεισμό στην αγορά ακινήτων εν όψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση οι Financial Times, έκαναν λόγο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να κατεβάσει τους τόνους σχετικά με την οικονομική διαστολή της χώρας.  Aναλυτής συναλλάγματος διεθνούς τράπεζας της Δανίας, τόνισε ότι «η αγορά θα περιμένει να δει μήπως δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών στην κεντρική τράπεζα ώστε να εφαρμόσει μια γερή δόση περιοριστικής πολιτικής. Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για τη λίρα».
 

Πτώση της λίρας

 
Λόγω των παραπάνω δηλώσεων, η λίρα άρχισε και πάλι να χάνει την αξία της, φτάνοντας αμέσως στις 4,31 λίρες προς ένα δολάριο. Γενικότερα, το τουρκικό νόμισμα έχει κάνει διαδοχικά χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, εν μέσω μίας άτακτης υποχώρησης στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα τουρκικά επιτόκια είναι πολύ χαμηλά για να σταθεροποιήσουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων της χώρας. 
 

Αύξηση πετρελαίου
 

Σημειώνεται ότι αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου σε υψηλό 3,5 χρόνων, μετά την αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στα 77 δολάρια το βαρέλι. Eιδικοί έκαναν λόγο για προσωρινή μεταβολή λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης των αγορών υπό το φόβο διακοπής της παροχής πετρελαίου από το Ιράν.   
 

«Φλεγόμενη» οικονομία

 
Η ανησυχία που εκφράζουν οι επενδυτές για τον διψήφιο πληθωρισμό που αγγίζει το 11% και την υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας, που αναπτύσσεται με ρυθμό 7,4%, έχει οδηγήσει τη λίρα σε συνεχή διολίσθηση επί μήνες. Παρά τους ογκώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, η οικονομία βρίσκεται σε ανισορροπία λόγω του υψηλού πληθωρισμού και του ελλείμματος. Την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ προειδοποίησε πως οι επεκτατικές οικονομικές πολιτικές δεν είναι κατάλληλες και κάλεσε για μία περίοδο οικονομικής εξυγίανσης και σταθερότητας. Παρ' όλα αυτά, ο Ερντογάν φαίνεται να διαφωνεί με τις υποδείξεις του ΔΝΤ, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην προεκλογική καμπάνια του Τούρκου προέδρου, σημειώνουν οι FT.
 
Οικονομολόγος της Capital Economics δήλωσε ότι «έως τώρα, η πτώση της λίρας δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει εκτεταμένες πιέσεις στους ισολογισμούς», προσθέτοντας πως «υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες στον επιχειρηματικό και τον τραπεζικό τομέα. Αυτές προστίθενται στους λόγους, για τους οποίους αναμένεται η κεντρική τράπεζα να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια τους επόμενους μήνες».
 

Προεκλογικές υποσχέσεις Ερντογάν

 
Πριν τρεις εβδομάδες, «μεσολάβησαν, όμως, προεκλογικές υποσχέσεις για νέο πακέτο δαπανών ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και τώρα έχει εξανεμιστεί κάθε αισιοδοξία», τόνισε ο Ατίλα Γεσιλάντ, αναλυτής της συμβουλευτικής GlobalSource Partners. Ο Ερντογάν σημειώνεται ότι έχει ανακοινώσει περαιτέρω δημόσιες δαπάνες και κοινωνικές παροχές προς τους συνταξιούχους. Η εξαγγελία αυτή, προβληματίζει τους επενδυτές που εκφράζουν φόβους αν θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην τουρκική οικονομία η οποία χρειάζεται το ακριβώς αντίθετο. Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου.