Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ε. Ο'Ράιλι διατύπωσε το αίτημα αυτό «με δεδομένο ότι η αρχική αξιολόγηση της Επιτροπής Ηθικής βασιζόταν στη δέσμευση του κ. Μπαρόζο να μην κάνει λόμπινγκ προς την Κομισιόν» και αυτή η δέσμευση έχει τεθεί σε αμφισβήτηση «από μία συνάντηση» ανάμεσα στον ίδιο και τον «αντιπρόεδρο της Κομισιόν» τον Φινλανδό Γιούρκι Κατάινεν, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συνάντηση στην οποία αναφέρεται  η Εμιλι Ο'Ράιλι πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2017 σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών, ενώ ο Μπαρόζο έσπευσε να δηλώσει με tweet του πως «Δεν έχω κάνει λόμπινγκ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα κάνω»
 
«Αυτή η συνάντηση καταγράφηκε ως συνάντηση από την Goldman Sachs  και κατά συνέπεια θεωρήθηκε συνάντηση για λόγους άσκησης λομπινγκ», ακόμη και αν «ο κ. Μπαρόζο και ο αντιπρόεδρος δήλωσαν στη συνέχεια» ότι επρόκειτο «για ιδιωτική και προσωπική συνάντηση», εξηγεί η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής.
 
Αυτή η συνάντηση «είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους κανόνες», κυρίως διότι ήταν δημόσια, είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο για το θέμα ο πρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.  «Δεν είναι τίποτε», είχε πει.
«Δεν είχαμε πει ποτέ ότι ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν μπορούσε να συναντήσει επιτρόπους», επέμεινε τότε ο Γιούνκερ.
 

Αντιδράσεις στην Ευρωβουλή

 
Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, 36 ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων (GUE/NGL, S&D, ALDE, Greens, EFDD) απέστειλαν στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κοινή επιστολή με σκοπό να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του πρώην Επιτρόπου Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε δραστηριότητες lobbying. Μεταξύ των ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.
 
Στην επιστολή τους, οι 36 ευρωβουλευτές επισημαίνουν πως «οι αποκαλύψεις ότι ο κ. Μπαρόζο εμπλέκεται σε δραστηριότητες lobbying, σε ευθεία σύγκρουση με τις διαβεβαιώσεις του ιδίου ότι δεν θα το κάνει, είναι καταδικαστέες σε οξύτατο βαθμό. Ακόμη, πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες του Επιτρόπου για τη Βιομηχανία Γίρκι Κατάινεν να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για τη φύση των σχετικών συναντήσεων είναι εξίσου κατακριτέες».
 
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Επίτροπος είχε συναντήσεις με την Κομισιόν ως στέλεχος πλέον της Goldman Sachs. «Το γεγονός ότι οι συναντήσεις καταγράφονται στο ιστορικό δραστηριότητας των Επιτρόπων ως συνάντηση με τη “Goldman Sachs Group, Inc. (GS)” συνιστά απόδειξη ότι ο κ. Μπαρόζο τις παρακολουθούσε ως εκπρόσωπος του νέου εργοδότη του και απονομιμοποιεί τις συνεπακόλουθες προσπάθειες του Επιτρόπου Κατάινεν να τις χαρακτηρίσει ως συναντήσεις μεταξύ φίλων», διαμηνύουν οι 36 ευρωβουλευτές και ζητούν «την ανάληψη δράσεων που θα διασφαλίσουν ότι οι Επίτροποι αυστηρώς ακολουθούν τις αρχές της διαφάνειας  σχετικά με τις συναντήσεις που έχουν με λομπίστες και εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων».