Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, επικεντρωμένη στο αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή, μετά το κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εισαγγελέας ποινικής δίωξης, Κατερίνα Καραγιαννακίδου παρήγγειλε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης να ερευνηθούν οι δηλώσεις της επικεφαλής της Ένωσης, Δάφνης Κατσίμπα, ενώ αναμένεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις αυτές.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε το στίγμα της απαγόρευσης της πορείας για το Πολυτεχνείο, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδωσε το σήμα» της απαγόρευσης, με τον εισαγγελέα να τον ακολουθεί, διατάσσοντας αμέσως μετά τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με τις επίμαχες δηλώσεις της να τίθενται στο στόχαστρο.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, η Δ. Κατσίμπα παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», καταθέτοντας την κραυγή αγωνίας των γιατρών της Θεσσαλονίκης, μετά τα ψέματα που εκτόξευσε σε πανελλήνια μετάδοση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην ενημέρωση της Τρίτης για τον κορονοϊό.

«Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε σε απόγνωση. δεν έχουμε δομές, συνεχώς έρχονται ασθενείς για διάφορα νοσήματα, οι κλίνες Covid επεκτείνονται σε άλλες κλινικές οι οποίες, κατά συνέπεια, κλείνουν. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν γεμίσει παρόλο που έχουν εκκενωθεί όλες οι κλίνες ΜΕΘ άλλων κλινικών και έχουν δοθεί για τους ασθενείς με κορονοϊό. Κινδυνεύουν να χαθούν άρρωστοι λόγω κορονοϊού, χωρίς κορονοϊό» τόνισε, ενώ ανέφερε επίσης σε πολύ υψηλούς τόνους ότι «βγήκε ο κ. Κικίλιας και είπε ψέματα, να το πω καθαρά, ψέματα! Δεν δημιουργήθηκε καμία ΜΕΘ, κλείσανε όσες προορίζονταν για άλλες νόσους και δόθηκαν για τον Covid».

«Βγήκε ο κ. Κικίλιας και είπε ψέματα! Ψέματα! Δεν δημιουργήθηκε καμία ΜΕΘ»

Την ίδια ημέρα, σε άλλη δήλωσή της στο thestival, η πρόεδρος της ΕΝΙΘ φέρεται να απάντησε σε ερώτηση για τη συμμετοχή της Ένωσης στην πορεία για το Πολυτεχνείο, δηλώνοντας πως «ναι, θα δώσουμε το παρών στην πορεία και καλούμε και τα μέλη μας να το πράξουν. Όπως και τα άλλα σωματεία έτσι κι εμείς είμαστε εργαζόμενοι και έχουμε δικαίωμα να διαδηλώσουμε. Από εκεί και πέρα κάθε σωματείο είναι υπεύθυνο για τα μέτρα προστασίας που θα πάρουν τα μέλη του στην συγκέντρωση».

Φαίνεται πως ο εισαγγελέας ευαισθητοποιήθηκε από τις δεύτερες και όχι από τις πρώτες δηλώσεις.