«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Μόσχα σκοπεύω να ρωτήσω τους ρώσους συναδέλφους μου για την ύπαρξη στα αρχεία της Ρωσίας εγγράφων που σχετίζονται με την περίοδο της Κατοχής της Ελλάδας από τη φασιστική Γερμανία.

Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, ως νικητές απέκτησαν πρώτες πρόσβαση σε γερμανικά έγγραφα δίκην τροπαίου. Γι' αυτό υπάρχει πιθανότητα ότι θα βρεθούν σε ρωσικά αρχεία σχετικά έγγραφα.

Τώρα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει παρόμοια στοιχεία σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να ενισχύσει με έγγραφες αποδείξεις τις απαιτήσεις της για την ανάγκη να καταβληθούν από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο στην Ελλάδα» δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ στην εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης Ροσίσκαγια Γκαζιέτα.

 
Η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει τη συνεργασία της με τους BRICS (σ.σ. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική), ενδιαφέρεται να λάβει περισσότερες πληροφορίες για τον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό» φυσικού αερίου, που σχεδιάζεται να φτάσει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θεωρεί ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν βοηθούν την ειρήνη στην Ουκρανία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και συμπρόεδρος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας- Ρωσίας, Κώστας Ήσυχος στο ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ.
 
 

Αγωγός και κυρώσεις
 

Αναφερόμενος στον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό», που προωθεί η ρωσική Gazprom, ο K. Ήσυχος δήλωσε ότι μπορεί να φέρει σταθερότητα στην περιοχή, όμως «προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς να πούμε ποια μέτρα θα επιλέξουμε για το ζήτημα, διότι χρειάζεται να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες». Για τις λεπτομέρειες, διευκρίνισε ο K. Ήσυχος, θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί κατά τη διάρκεια των διήμερων επαφών του στη ρωσική πρωτεύουσα.
 
Μιλώντας για το ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο K. Ήσυχος είπε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση κρατά με συνέπεια τη θέση της, η οποία είχε διατυπωθεί ακόμα «όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση» και τάσσεται «κατά της στρατιωτικοποίησης της κρίσης στην Ουκρανία, κατά της επιδείνωσης των σχέσεων, τόσο των πολιτικών, όσο και των οικονομικών, μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας».
 
«Μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον των ευρω-ρωσικών και των ελληνο- ρωσικών σχέσεων μόνο χωρίς χρήση κυρώσεων, μόνο μέσω του ειρηνικού διαλόγου, που θα επιτρέψει να αποφύγουμε νέες συγκρούσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, έναν νέο ψυχρό πόλεμο, ο οποίος μπορεί να είναι μόνο βλαβερός για τους ευρωπαϊκούς λαούς, φυσικά τον ελληνικό και τον ρωσικό λαό» επισήμανε ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ, εκτιμώντας ότι ζήτημα προτεραιότητας πρέπει να καταστεί η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.
 
Η Ελλάδα υποστηρίζει τόσο τις συμφωνίες του Μινσκ, όσο και κάθε συμφωνία που μπορεί να οδηγήσει σε ειρήνη στην Ουκρανία, είπε ο κ. Ήσυχος, επισημαίνοντας ότι στην ΝΑ Ουκρανία διαβιούν ιστορικοί ελληνικοί πληθυσμοί, ομογενείς που ξεπερνούν τις 100.000 ανθρώπους, αλλά και ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή τεχνική και πολιτική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται».
 
«Ρωσία και Ελλάδα ήδη επί πολλά χρόνια αναπτύσσουν συνεργασία τόσο στον οικονομικό, όσο και στον στρατιωτικό τομέα, μεταξύ άλλων και στην αμυντική- τεχνική συνεργασία, καθώς έχουμε αγοράσει και ρωσικό εξοπλισμό. Αλλά είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις όχι μόνο αυστηρά στον στρατιωτικό τομέα, αλλά και για τη διασφάλιση της ειρήνης στη Μ. Ανατολή και τη Μεσόγειο, περιοχή η οποία ήδη σήμερα υφίσταται έκρηξη της έντασης» είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ.