Οι αμερικανικές και οι λιβυκές αρχές ερευνούν τους ενδεχόμενους δεσμούς που είχαν στο παρελθόν με το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί, όπως η ιταλική εταιρεία Eni και η γαλλική Total, υποστηρίζει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Οι εισαγγελικές αρχές της Λιβύης ερευνούν ενδεχόμενες «οικονομικές ατασθαλίες» που διαπράχθησαν από ξένους και Λίβυους στη χώρα, όπως διευκρίνισε ο αντεισαγγελέας Αμπντελματζίντ Σάαντ.

Τον Μάρτιο, στα πλαίσια των ερευνών της, η εισαγγελία ζήτησε από την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία NOC, η οποία είναι υπεύθυνη για τα συμβόλαια μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών και του κράτους, να της παραχωρήσει διάφορα έγγραφα, είπε ο Σάλεμ Κανάν, μέλος της Επιτροπής Πετρελαίου του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) που κυβερνά της Λιβύη μετά την πτώση του Καντάφι. Ο Κανάν υποστήριξε ότι η Επιτροπή έχει λόγους να υποπτεύεται τα συμβόλαια που είχαν συναφθεί τότε, μετά τις πληροφορίες που έλαβε από άτομα τα οποία επί Καντάφι εργάζονταν στον τομέα της ενέργειας. «Υπάρχουν υποψίες για ορισμένα συμβόλαια που έκανε η NOC με ξένες εταιρείες, τα οποία φαίνεται ότι επηρεάστηκαν από τον Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι», σημείωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ένας από τους γιους του Καντάφι, κρατείται σε φυλακή της Λιβύης και διώκεται τόσο από τις λιβυκές αρχές όσο και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πολλές δυτικές κυβερνήσεις και εταιρείες πιστεύεται ότι έρχονταν σε επαφή μαζί του ή με τους συμβούλους του για να δραστηριοποιηθούν σε διάφορους τομείς στη Λιβύη.

Τον περασμένο Οκτώβριο οι νέες αρχές της χώρας είχαν υποσχεθεί ότι θα ερευνούσαν τις πετρελαϊκές συμφωνίες που είχαν συναφθεί την εποχή του Καντάφι. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έρευνα αυτή μπορεί να προκαλέσει πανικό στις ξένες αγορές ή και να καθυστερήσει την επαναφορά της παραγωγής πετρελαίου στα φυσιολογικά επίπεδα. Μια δευτερογενής, απρόβλεπτη συνέπεια, σύμφωνα με πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας, θα ήταν να παραχωρηθούν ορισμένα από τα παλαιά συμβόλαια σε άλλες χώρες οι οποίες υποστήριξαν την εξέγερση των Λίβυων, πέρυσι την άνοιξη.

Η Wall Street Journal γράφει ότι οι λιβυκές εισαγγελικές αρχές στην επιστολή τους ζητούσαν από τη NOC έγγραφα τα οποία αφορούσαν συναλλαγές με εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, όπως τις Glencore και Vitol. Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την πλευρά της ζήτησε πληροφορίες από τις εταιρείες Eni και Total για τις επιχειρήσεις τους στη Λιβύη. Τον Φεβρουάριο η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Marathon Oil Corp. ανέφερε ότι της ζητήθηκαν διευκρινίσεις για τη δραστηριότητά της στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Σάαντ, δηλώσεις του οποίου επικαλείται η εφημερίδα, στην περίπτωση που διαπιστωθεί παράνομη δραστηριότητα, οι εταιρείες θα τιμωρηθούν με πρόστιμο «τουλάχιστον διπλάσιο του ποσού» που απώλεσαν οι λιβυκές αρχές.