Ο 41χρονος Σπύρος Στρατούλης, κρατούμενος στις Φυλακές Λάρισας,  έχει ήδη συμπληρώσει 21,5 χρόνια στη φυλακή, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία και ληστείες.

Τα τελευταία δύο μόλις χρόνια, απέκτησε το δικαίωμα ολιγοήμερων αδειών, το οποίο, ωστόσο, του στερείται εκ νέου, έπειτα από την εμπλοκή του στην υπόθεση, που έχει γίνει γνωστή ως «στέκια Θεσσαλονικής», και αφορά συγκεκριμένα την φερόμενη εμπλοκή του σε επιθέσεις μεταξύ ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Τόσο ο ίδιος ο Σ. Στρατούλης, όσο και η υπεράσπισή του, έχουν καταγγείλλει τις ανύπαρκτες ενδείξεις και τις αστήρικτες κατηγορίες αναφορικά με την εμπλοκή του στην παραπάνω υπόθεση, επισημαίνοντας πως το μοναδικό στοιχείο που χρησιμοποιούν οι αρχές εναντίον του συνίσταται σε τηλεφωνικές συνομιλίες.

Όπως αναφέρει σε γράμμα του στις 11 Νοεμβρίου, μέσα από τις φυλακές Λάρισας: «ξεκίνησα απεργία πείνας, καταγγέλλοντας την ποινική μεταχείριση μου από τις Αρχές, σχετικά με την εμπλοκή μου με βάση κατασκευασμένες κατηγορίες, που αφορούν την ένταξη μου σε μία δήθεν εγκληματική οργάνωση και τη μη χορήγηση των αδειών εξόδου μου από τη φυλακή, ως επακόλουθο της δίωξης που μου ασκήθηκε».

Να σημειωθεί πως, όπως είχε δηλώσει η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, στις 3/1: «Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας που βρίσκεται υπό συζήτηση καλύπτει αυτό το νομικό κενό που στέρησε στον Σπ. Στρατούλη τις άδειές του και την επανακοινωνικοποίησή του ενόψει της αποφυλάκισής του».

Ήδη από τις 28 Δεκεμβρίου του 2013, ο Δ. Μπαμπαλής, παθολόγος και επιμελητής Β' ΕΣΥ, σε έγγραφη ιατρική ανακοίνωση για την πορεία του Σ. Στρατούλη ανέφερε:

«Έχω επισημάνει επανειλημμένα ότι η πιθανότητα εμφάνισης μη αναστρέψιμων βλαβών αυξάνεται εκθετικά όσο η αποχή από τη σίτιση παρατείνεται, σύμφωνα δε, με τη σχετική βιβλιογραφία, η εμφάνιση μη αναστρέψιμης εγκεφαλικής βλάβης ή και σοβαρών και δυνητικά θανατηφόρων καρδιακών αρρυθμιών ή καρδιακής ανακοπής είναι πολύ πιθανή μετά την πάροδο της 40ης μέρας και μετά από απώλεια 18% του σωματικού βάρους.

Δεδομένου ότι και τα 2 αυτά ακραία όρια ασφαλείας έχουν ξεπεραστεί πια, επισημαίνω ότι η συνέχιση της απεργίας πείνας από τον κο Στρατούλη εγκυμονεί πλέον μεγάλο και καθημερινά αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών και μη αναστρέψιμων βλαβών στην υγεία του ή αιφνιδίου θανάτου.»

Ο Σ. Στρατούλης βρίσκεται στην 57η ημέρα απεργίας πείνας, και οι αρμόδιες αρχές αρνούνται να κάνουν πίσω.

Αρνούνται να επιτρέψουν τη χορήγηση άδειας σε άνθρωπο που έχει παραμείνει κρατούμενος σχεδόν 22 χρόνια, αναμένοντας από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης να αποφασίσει σχετικά με την παραπομπή του ή μη, σε δημόσια δίκη.