Ο 14χρονος μαθητής της Γ’ τάξης του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, Βαγγέλης Γρηγορίου, πέρασε στην αρχή της συγκέντρωση μαζί με πολλούς άλλους συμμαθητές του τον σωματικό έλεγχο της αστυνομίας. Στο τέλος της διαδήλωσης, εξερχόμενος από κατάστημα εστίασης, πραγματοποιήθηκε και πάλι σωματικός έλεγχος, χωρίς και πάλι να βρεθεί το παραμικρό στον 14χρονο μαθητή, σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου του.Ο ανήλικος μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου και εξακολουθεί να κρατείται, χωρίς να μπορεί να δει την οικογένεια του. Ο 14χρονος μέχρι της Δευτέρα που θα δικαστεί, με την διαδικασία του αυτοφώρου στα δικαστήρια της Ευελπίδων, φορτωμένος με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, θα έχει περάσει 3 βράδια στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, δεχόμενος επίσκεψη αποκλειστικά και μόνο από τον δικηγόρο της οικογένειάς του.

Κακουργήματα και 3 βράδια στη ΓΑΔΑ για 14χρονο μαθητή επειδή διαδήλωσε

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Όχι μόνο γιατί την ώρα που ψώνιζε από μαγαζί, ο μαγαζάτορας τους πέταξε έξω, μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφάσισε να κλείσει. Όχι μόνο γιατί αμέσως μετά, στον σωρό, πιάστηκε χωρίς να ξέρει καν τον λόγο, χωρίς να έχει τίποτα πάνω του που να δηλώνει και να αποδεικνύει “κακουργηματική” πρόθεση.»Αλλά και γιατί ζει σε μία χώρα που οι ελευθερίες δοκιμάζονται, όπου οι νέοι απαγορεύεται να ομιλούν, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης. Όπου η μόνιμη απάντηση σε οτιδήποτε είναι πρώτα η βία και μάλιστα απέναντι σε παιδιά και μετά όλα τα άλλα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του δήμου Χαλανδρίου:     

Την Πέμπτη 15/10 στη διάρκεια τού μαθητικού συλλαλητηρίου συνελήφθη ο Βαγγέλης, μαθητής τού 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου και εκλεγμένος γραμματέας του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του σχολείου του. Βρισκόταν εκεί εκπροσωπώντας το σχολείο του στα  δίκαια αιτήματα πού έχει θέσει το κίνημα των μαθητικών καταλήψεων για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού και λειτουργία των  σχολείων με υγειονομική ασφάλεια. Από την ημέρα εκείνη κρατείται στην Ασφάλεια  με κακουργηματικές κατηγορίες, παρά το γεγονός ότι κατά τον σωματικό έλεγχο πού του έγινε δύο φορές δεν βρέθηκε τίποτε και την ώρα της σύλληψής του  έβγαινε από ένα κατάστημα εστίασης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έχει εκφράσει με το ψήφισμά του στις 9/10 την πλήρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια συκοφάντησης και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και κάλεσε την Πολιτεία να επανεξετάσει τη στάση της, μακριά από απαράδεκτες τιμωρητικές λογικές αυταρχισμού, βίας και αυθαιρεσίας εναντίον ανήλικων μαθητών.

Την Δευτέρα 19.10, και ώρα 11 π.μ. θα είμαστε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και τους συμμαθητές τού Βαγγέλη στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου καλείται να απολογηθεί ενώπιον τού ανακριτή για κακουργηματικές κατηγορίες οι οποίες μπορεί να έχουν βαριές συνέπειες στην μετέπειτα ζωή ενός ανήλικου παιδιού. Ζητάμε την απελευθέρωσή του και την απαλλαγή από τις κατηγορίες προκειμένου να συνεχίσει τη ζωή και τη φοίτησή του στο σχολείο του.