Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, Die Welt οι δικηγόροι ζήτησαν την αποφυλάκιση του πελάτη τους επικαλούμενοι το δικαίωμά του σε μια «δίκαιη δίκη», τον «σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας», την «ελευθερία της έκφρασης», την «ελευθερία της επικοινωνίας» και την «προστασία έναντι της δυσφήμισης».

Σύμφωνα με την Welt οι πιθανότητες επιτυχίας της προσφυγής μοιάζουν «αβέβαιες». Όπως αναφέρει σε δημοσείευμά της, αφότου εκδηλώθηκε η απόπειρα να ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση την 15η Ιουλίου 2016, την οποία ακολούθησαν αλλεπάλληλα κύματα εκκαθαρίσεων που έπληξαν την αντιπολίτευση, τη δικαιοσύνη και τον Τύπο, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί υπέρ της απελευθέρωσης κανενός προσώπου που έχει προφυλακιστεί.

Ο δημοσιογράφος, που έχει τουρκική και γερμανική υπηκοότητα τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση την 27η Φεβρουαρίου και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «τρομοκρατική» προπαγάνδα και υποκίνηση μίσους. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγόρησς ότι ανήκει στο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα και ότι είναι «Γερμανός πράκτορας».Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «παραλογισμό» και η υπόθεση προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.