X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης για στρέβλωση του τοπίου των ΜΜΕ τα 20 εκατ. ευρώ της λίστας Πέτσα

Μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης έφτασε η χάρη της λίστας Πέτσα και των 20 εκατ. ευρώ που διέθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αδιαφανείς διαδικασίες και κραυγαλέα ανισοκατανομή, καθώς μετά το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) που κατήγγειλε την κυβέρνηση, το αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου όργανο της Ευρώπης αναφέρεται στις στρεβλώσεις που δημιουργεί η διαδικασία με την οποία διατέθηκαν τα μεγάλα αυτά ποσά στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενο και αυτό το ρεπορτάζ του ThePressProject για το γεγονός πως «Λιγότερο από το 1% στον αντιπολιτευόμενο Τύπο για το "Μένουμε Σπίτι"». Τα ελάχιστα χρήματα που διέθεσε σε αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ επικαλείται στην απάντησή της στους Ευρωπαιους η κυβέρνηση.
|

Συνεχίζεται ο διεθνής εξευτελισμός για την κυβέρνηση, τον Στέλιο Πέτσα και την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, καθώς από τις 31 Ιουλίου, το ζήτημα της προκλητικά άδικης και αδιαφανούς διαδικασίας χρηματοδότησης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στο τραπέζι του Συμβουλίου της Ευρώπης. Την έκθεση που υπογραμμίζει στον τίτλο της πως σημαντικά ΜΜΕ αποκλείστηκαν ή υποχρηματοδοτήθηκαν από την κρατική χρηματοδότηση συνυπογράφει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), το οποίο από τα μέσα Ιουλίου έχει κατακεραυνώσει με επιστολή του τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή του IPI προς τον πρωθυπουργό, την οποία υπογράφει μαζί με τους εταίρους του «Media Freedom Rapid Response (MFRR), ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στη διανομή των κονδυλίων για τη διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» προς τα μέσα ενημέρωσης.

Όπως το IPI, έτσι και το Συμβούλιο της Ευρώπης τοποθετούν σε περίοπτη θέση το ρεπορτάζ του ThePressProject για τις χαοτικές διαφορές μεταξύ των (λίγων) μέσων που δεν αναπαράγουν τη κυβερνητική γραμμή και άλλων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, πολύ χαμηλότερης κυκλοφορίας.

«Ελληνικά ΜΜΕ που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση τέθηκαν εκτός ή παραμερίστηκαν από την καμπάνια οικονομικής υποστήριξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19. Μία ανάλυση έδειξε ότι αρκετά Μέσα που χαρακτηρίζονται ως “αντιπολιτευόμενα” έλαβαν δυσανάλογα μικρό κομμάτι της διαφημιστικής πίτας, σε σύγκριση με Μέσα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως είχαν μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό» αναφέρει η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισυνάπτοντας το ρεπορτάζ του TPP.

Λιγότερο από το 1% στον αντιπολιτευόμενο Τύπο για το «Μένουμε Σπίτι»

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην περίπτωση της εφημερίδας του Documento, ως «το πιο σαφές παράδειγμα», τονίζοντας πως «τέθηκε εντελώς εκτός κρατικής χρηματοδότησης. Ο δημοσιογράφος και εκδότης της ισχυρίζεται πως αυτό ήταν σαφές αντίποινο για την κριτική της εφημερίδας και τις πρόσφατες έρευνες για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας».

Η έκθεση σημειώνει πως όταν ρωτήθηκε γιατί έχει αποκλειστεί το Documento, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης αποκλείστηκαν επειδή δεν πληρούσαν διάφορα κριτήρια, όπως αυτό της μη διασποράς ψευδών ειδήσεων για την πανδημία», προσθέτοντας πως η εφημερίδα το αρνείται κατηγορηματικά.

«Η εβδομαδιαία εφημερίδα, που ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία και είναι γνωστό ότι επικρίνει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, ήταν το μόνο σημαντικό μέσο μαζικής ενημέρωσης που εξαιρέθηκε από το καθεστώς χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης. Η εκστρατεία περιλάμβανε έντυπα έντυπα, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιστότοπους και πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων. Για τη διανομή της κρατικής χρηματοδότησης, η κυβέρνηση προσέλαβε την ιδιωτική πολυεθνική διαφημιστική εταιρεία, Initiative Media. Όταν ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση, το Documento αποκλείστηκε εντελώς» υπογραμμίζεται ακόμα στην έκθεση, ενώ ακολούθως τονίζονται οι στρεβλώσεις που προκαλούνται, τόσο στην ελευθερια του Τύπου και τον πλουραλισμό, όσο και στον ανταγωνισμό μεταξύ των ΜΜΕ, καθώς και το γεγονός πως η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα Πέτσα μόνο μετά από μεγάλη πίεση που δέχθηκε από ΜΜΕ και πολίτες.

«Στο μεταξύ, μια λίστα 18 σελίδων με 1.232 καταστήματα που έλαβαν οικονομική βοήθεια, αντίθετα, περιελάμβανε περισσότερες από 200 ψηφιακές οντότητες που δεν περιλαμβάνονται στο Online Media Register της χώρας, συμπεριλαμβανομένων ανενεργών ή ανύπαρκτων ιστότοπων ή σκοτεινών ιστολογίων με ελάχιστους ή καθόλου αναγνώστες. Αυτός ο πλήρης κατάλογος δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση μόνο μετά από έντονη πίεση από τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών. Έδειξε ότι πολλά μέσα ενημέρωσης φιλικά προς την κυβέρνηση έλαβαν δυσανάλογα μεγάλα χρηματικά ποσά, οδηγώντας σε κατηγορίες ότι η κυβέρνηση στρεβλώνει το τοπίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης υπονομεύοντας την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό» καταλήγει η έκθεση.

Διαβάστε το κείμενο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Ο κατήφορος συνεχίζεται, αλλά άρχισαν να τους παίρνουν χαμπάρι»

Το γεγονός σχολίασε και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστας Αρβανίτης, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται ένα ισχυρό χαστούκι από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο οποίο προεδρεύει και καλείται να δώσει εξηγήσεις γιατί συμπεριφέρεται στα ΜΜΕ ως καθεστώς και όχι ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση μιας ευνομούμενης χώρας».

Ολόκληρη η δήλωση:

Μπορεί να φταίει η ζέστη, αλλά η Κυβέρνηση μπερδεύτηκε. Πριν από λίγες μέρες η Ελλάδα κλήθηκε να απαντήσει σε μια σειρά από σοβαρές κατηγορίες για τη διαχείριση των χρημάτων με το οποία στήριξε επιχειρήσεις ΜΜΕ τις πολύ δύσκολες μέρες του lockdown. Κλήθηκε με άλλα λόγια να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο ευνοιοκρατίας και αυθαιρεσίας που στη χώρα μας είναι σε όλους γνωστό ως «Λίστα Πέτσα».

Η κυβέρνηση όμως την πάτησε: Νόμισε πως απαντά στην αντιπολίτευση της χώρας, πως όποια ανοησία και αν επικαλεστεί ως δικαιολογία αυτή θα γίνει από τον καλοπληρωμένο στρατό των ΜΜΕ δεκτή ως η απόλυτη πραγματική αλήθεια και θα πλαισιωθεί από τα αντίστοιχα σχόλια, σκεπάζοντας την τεκμηριωμένη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, τον θόρυβο και την οσμή του πραγματικού σκανδάλου, την οργή των επαγγελματιών του χώρου της Ενημέρωσης.

Ε, λοιπόν κάνουν λάθος. Αυτήν τη φορά απέναντί τους έχουν τον κορυφαίο Διακρατικό Οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ευρώπη, έναν οργανισμό του οποίου μάλιστα τυχαίνει αυτό το εξάμηνο η χώρα μας να ασκεί την προεδρία!

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται ένα ισχυρό χαστούκι από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο οποίο προεδρεύει και καλείται να δώσει εξηγήσεις γιατί συμπεριφέρεται στα ΜΜΕ ως καθεστώς και όχι ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση μιας ευνομούμενης χώρας.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά διασύρει διεθνώς την Ελλάδα μετατρέποντάς την σε μια χώρα που όλο και πιο συχνά μοιάζει περισσότερο με Βαλκανική απόληξη της Ορμπανικής Ακροδεξιάς.

Ο κατήφορος συνεχίζεται, αλλά άρχισαν να τους παίρνουν χαμπάρι.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις