Μια ιδιαίτερα σφοδρή κακοκαιρία χτύπησε την ανατολική ακτή την περασμένη εβδομάδα, επηρεάζοντας περιοχές από το Οχάιο μέχρι το Τέξας, φέρνοντας χιονοπτώσεις αλλά και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Από περιστατικά που σχετίζονται με την κακοκαιρία τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με κάποια εκ των περιστατικών να έχουν να κάνουν με διακοπές ρεύματος.

Τους θανάτους ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα στο Τέξας, 5 κορυφαία διευθυντικά στελέχη της εταιρείας Electric Reliability Council Of Texas (ERCOT) που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης, να υποβάλλουν τη Τρίτη την παραίτησή τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Washington Post, ανάμεσα στις παραιτήσεις βρίσκονται η πρόεδρος της εταιρείας, Σάλι Τόλμπεργκ, ο αντιπρόεδρος Πίτερ Κράμτον αλλά και τα μέλη του συμβουλίου Τέρρυ Μπάλτζερ και Ρέιμοντ Χέπερ, οι παραιτήσεις των οποίων ισχύουν από το πρ4ωί της Τετάρτης σύμφωνα με ανακοίνωση της ERCOT, επιχείρησης κοινής ωφελείας.

«Παραιτούμαστε ώστε οι επικεφαλής της πολιτείας να μπορέσουν ελεύθερα να καθορίσουν την μελλοντική κατεύθυνση», έγραψαν η πρόεδρος Σάλι Τόλμπεργκ, ο αντιπρόεδρος Πίτερ Κράμτον και οι διευθυντές Τέρρυ Μπάλτζερ και Ρέιμοντ Χέπερ σε κοινή επιστολή παραίτησης. Παράλληλα προσθέτουν ότι «η καρδιά μας είναι με όλους τους Τεξανούς που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς θέρμανση και χωρίς νερό σε θερμοκρασίες παγετού και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις τραγικές συνέπειες αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Η κριτική που ασκείται στην ERCOT αφορά τη μη έγκαιρη προετοιμασία της, ενώ γνώριζε πως η κακοκαιρία πρόκειται να χτυπήσει με σφοδρότητα το Τέξας.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, σε γραπτή του δήλωση επισημαίνει πως «όταν οι Τεξανοί, χρειάζονταν απελπισμένα ηλεκτρικό ρεύμα, η ERCOT απέτυχε να κάνει τη δουλειά της και οι Τεξανοί αφέθηκαν να τρέμουν (από το κρύο) στα σπίτια τους χωρίς ηλεκτροδότηση», υπογράμμισε.

Ακόμα συμπλήρωσε πως η ηγεσία της ERCOT παρείχε διαβεβαιώσεις ότι η ενεργειακή υποδομή ήταν έτοιμη για την χειμωνιάτικη καταιγίδα αλλά αυτές οι διαβεβαιώσεις αποδείχθηκαν καταστροφικά ψευδείς», ανέφερε. «Η έλλειψη ετοιμότητας και διαφάνειας στην ERCOT είναι απαράδεκτη και χαιρετίζω αυτές τις παραιτήσεις. Η πολιτεία του Τέξας θα συνεχίσει να ερευνά την ERCOT και να αποκαλύπτει την πλήρη εικόνα του τι πήγε στραβά και θα διασφαλίσουμε ότι τα καταστροφικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας δεν θα επαναληφθούν ποτέ», κατέληξε.