«Κρίσιμους ρόλους» στην προσπάθεια της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναλαμβάνουν, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, δύο διεθνούς φήμης Έλληνες Ακαδημαϊκοί, ο Χρήστος Ζερεφός κι ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, με βάση τις προβλέψεις του Ν. 4638/2019, ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε, με απόφαση του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Συνολάκης ορίζεται πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής που συστήνεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κατά την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «η Επιτροπή αυτή θα αποτελείται από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος και, μεταξύ άλλων, θα εισηγείται πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μέτρα προσαρμογής».

Ο Συνολάκης είχε πραγματοποιήσει λίγους μήνες πριν έρευνα μετά από πρόσκληση του αρχηγού τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, o οποίος είχε εκτιμήσει ότι το Μάτι θα μπορούσε να εκκενωθεί σε 30 με 45 λεπτά, αν υπήρχε το κύριο στοιχείο για εντολή εκκένωσης. «Το Μάτι ήταν σχετικά εύκολη περιοχή να εκκενωθεί γιατί είναι μικρή περιοχή και έχει θάλασσα» είχε αναφέρει, ενώ είχε απορρίψει είχε ότι την μεγαλύτερη ευθύνη έρει η κλιματική αλλαγή και τα ακραία φαινόμενα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή.

Μάλιστα, όσα είχε αναδείξει στην έρευνα του ο κ. Συνολάκης είχαν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως από το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Να λάβει υπόψιν της η Δικαιοσύνη την έκθεση» είχε πει ο Κ. Μητσοτάκης μετά την παρουσίαση της, στην οποία είχε παρευρεθεί, ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε βγάλει ανακοίνωση με τίτλο: Τέσσερα ερωτήματα για το Μάτι, από το πόρισμα της επιτροπής Συνολάκη

Ο κ. Ζερεφός αναλαμβάνει εκπρόσωπος της Ελλάδας για θέματα κλιματικής αλλαγής και θα εκπροσωπεί διεθνώς τη χώρα στο θέμα αυτό.