Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα διαδεχτεί στην προεδρία της Κομισιόν τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα βρίσκεται στο τιμόνι της εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, καθώς εξασφάλισε συνολικά 383 ψήφους από το ευρωκοινοβούλιο, από τους 374 που χρειαζόταν. Συγκεκριμένα, από τους συνολικά 733 ευρωβουλευτές που ψήφισαν, υπέρ της φον ντερ Λάιεν ψήφισαν οι 383 ενώ 327 ψήφισαν κατά. Υπήρξαν επίσης 22 αποχές και 1 άκυρο.

Στις πρώτες τις δηλώσεις αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την υποψηφιότητά της για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε μία «ενωμένη και ισχυρή ΕΕ». Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «η εμπιστοσύνη που εναποθέσατε σε μένα είναι εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη σας σε μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, από την ανατολή μέχρι τη δύση, από τον νότο στον βορρά». «Είναι μεγάλη η ευθύνη και η δουλειά μου ξεκινά τώρα» προσέθεσε.

Η φον ντερ Λάιεν πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά της από την 1η Νοεμβρίου 2019 για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αναμένεται επίσης να στείλει επίσημες επιστολές στους αρχηγούς των κρατών  και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ζητώντας τους να προτείνουν υποψηφίους για τη σύσταση της Κομισιόν. Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επίσης «ας εργαστούμε μαζί εποικοδομητικά επειδή η προσπάθεια αφορά μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη».

Ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ, που προέρχεται και αυτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είχε εκλεγεί το 2014 με 422 ψήφους υπέρ έναντι 250 κατά. Όταν ρωτήθηκε για την ισχνή πλειοψηφία που συγκέντρωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι «στη δημοκρατία, η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία» . Προσέθεσε ότι είναι «πανευτυχής που μέσα σε 13 ημέρες» κατάφερε να συγκεντρώσει αυτήν την πλειοψηφία, καταλήγοντας ότι «είναι μια καλή βάση για να ξεκινήσουμε».

Την φον ντερ Λάιεν συνεχάρη με ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί της για μία Ευρώπη που δίνει δύναμη και προστατεύει. Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν «θα έχει την απόλυτη στήριξή μου».

Τα συγχαρητήρια των Ευρωπαίων ηγετών

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τη στενή σύμμαχό της και υπουργό Άμυνας στην κυβέρνησή της. «Χαίρομαι επειδή μια αφοσιωμένη Ευρωπαία θα γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μολονότι χάνω μια υπουργό, κερδίζω έναν νέο εταίρο στις Βρυξέλλες. Για αυτό προσβλέπω σε μια καλή συνεργασία» σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Α. Μέρκελ.

«Συγχαρητήρια Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σήμερα η Ευρώπη έχει το πρόσωπό σας. Αυτό της δέσμευσης, των φιλοδοξιών και της προόδου. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη. Θα είμαστε μαζί σας για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι «επιτέλους, έχουμε την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Κομισιόν», προσθέτοντας ότι «αυτή η δουλειά είναι μια τεράστια ευθύνη και πρόκληση. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνετε μια σπουδαία πρόεδρος. Καλωσορίσατε».

Προ των πυλών της προεδρίας της Κομισιόν η φον ντερ Λάιεν