Το Τόκιο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι περιμένει 150 αντιπροσώπους από περίπου 60 χώρες να συμμετάσχουν στη σύνοδο αυτή, στόχος της οποίας είναι να ασκηθεί πίεση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-'Ασαντ.

«Το πρόβλημα της Συρίας και αυτό της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, είναι σημαντικά για την Ασία, κυρίως όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, γιατί η ήπειρος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μέση Ανατολή για την τροφοδοσία της σε πετρέλαιο», δήλωσε αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γραμματέας της κυβέρνησης και εκπρόσωπος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Οζάμου Φουτζιμούρα δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή στην Ιαπωνία έχει στόχο «να αυξήσει τον αριθμό των χωρών που υιοθετούν κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων αυτών».

Μετά την ανακοίνωση για τη σύνοδο στο Τόκιο, το συριακό υπουργείο την καταδίκασε υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για σύνοδο «των φίλων της Συρίας», αλλά για σύνοδο «αυτών που πνίγουν τη Συρία».

Τέσσερις σύνοδοι της ομάδας αυτής έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον Απρίλιο, στην Ουάσινγκτον τον Ιούνιο, στη Ντόχα τον Ιούλιο και στη Χάγη τον Σεπτέμβριο, όπου συμμετείχαν 60 χώρες.