Ο Γ. Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Εμμανουήλ Κόνσολα, σχετικά με το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και για θέματα φορολόγησης στη διανυκτεύρευση, τόνισε ότι όποιο και αν είναι το φορολογικό καθεστώς στην, μετά τον Σεπτέμβριο εποχή, θα λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα των νησιών και τους «ευάλωτους» του τουριστικού χώρου.
 
 

Το ειδικό καθεστώς
 

Σημειώνεται ότι η απώλεια εσόδων από τους μειωμένους συντελεστές που εφαρμόζονται στα νησιά του Αιγαίου ανέρχεται στα 347 εκατ. ευρώ. Το ειδικό καθεστώς στα νησιά δημιουργήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και ως αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους μεταφοράς των αγαθών στα νησιά. Αν και τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση ενέτασσε το ειδικό καθεστώς στις κόκκινες γραμμές, όπως φαίνεται είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το όφελος από την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ μόνο στα τουριστικά νησιά (όπου γίνεται και ο μεγαλύτερος τζίρος στην κατανάλωση) μπορεί να αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ.