Ο υποστηριζόμενος από την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, παρουσίασε την λίστα των μελών της κυβέρνησής του, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση του προέδρου Ματαρέλα να διορίσει έναν ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
 
Ο Σ. Ματαρέλα φαίνεται να τάχθηκε πλήρως αντίθετος στην «επιβολή» των πολιτικών κομμάτων, όπως είχε δηλώσει, αντίθετη κατά την γνώμη του με τα συμφέροντα της Ιταλίας.
 

Σε πρώην στέλεχος του ΔΝΤ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

 
Τη Δευτέρα ο Σ. Ματαρέλα θα συναντηθεί με τον υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι, ώστε να του αναθέσει πιθανότατα  εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών και την οργάνωση των νέων εκλογών, όπως διέρρευσε από το μέγαρο Κυρηνάλιο.
 
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, πολύ πιθανό η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
 
Κατά την έξοδο του από το μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Τζ. Κόντε δήλωσε «ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν».
 
«Ο ορισμός του υπουργού Οικονομίας συνιστά πάντοτε ένα άμεσο μήνυμα εμπιστοσύνης ή συναγερμού προς τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς παράγοντες», εξήγησε ο πρόεδρος Ματαρέλα στους δημοσιογράφους. «Ζήτησα για το υπουργείο αυτό έναν πολιτικό εκπρόσωπο της πλειοψηφίας που να συνάδει με την προγραμματική συμφωνία … που να μην εκλαμβάνεται ως υποστήριξη προς μία γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την αναπόφευκτη έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ», πρόσθεσε.
 
Απευθύνοντας τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους Ιταλούς, ο πρόεδρος εξήγησε για ποιο λόγο δεν συναίνεσε στον διορισμό του Πάολο Σαβόνα. 
 
Δέχθηκα πρόταση να ηγηθεί της κυβέρνησης ένας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν είχε εκλεγεί στο κοινοβούλιο.
 
Κανείς δεν μπορεί να πει ότι παρεμπόδισα την δημιουργία της κυβέρνησης. Συνόδευσα με μεγάλο πνεύμα συνεργασίας αυτή την προσπάθεια.
 
Είχα τονίσει στον εντολοδόχο πρωθυπουργό ότι θα έδειχνα ιδιαίτερη προσοχή για τις σχετικές επιλογές των επικεφαλής κάποιων υπουργείων.
 
Σήμερα το απόγευμα ο καθηγητής Κόντε μου παρουσίασε προτάσεις του για υπουργούς, που εγώ έπρεπε να επικυρώσω με την υπογραφή διαταγμάτων.
Έχω έναν ρόλο εγγυητή, ο οποίος δεν δέχεται επιβολές.
 
Δέχθηκα όλες τις προτάσεις εκτός από εκείνη για τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για ένα άμεσο μήνυμα που συνδέεται με την εμπιστοσύνη ή τον συναγερμό των χρηματοοικονομικών πρωταγωνιστών.
 
Ζήτησα να το αναλάβει κύριος πολιτικός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος να μην στηρίζει την γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ. Κάτι που διαφέρει από μια ισχυρή στάση υπέρ της αλλαγής προς το καλύτερο της κατάστασης στην ΕΕ.
 
Δεν υπήρξε, όμως, θετική διάθεση, και ο Κόντε επέστρεψε την εντολή.
Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του σπρεντ αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου.
 
Οι απώλειες στο χρηματιστήριο καίνε αποταμιεύσεις με ουσιαστικό κίνδυνο για τα νοικοκυριά μας.
 
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την πιθανότητα αύξησης των τόκων των δανείων για ακίνητα και επιχειρήσεις.
 
Έχω την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να προστατέψω τις αποταμιεύσεις των Ιταλών. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ιταλική κυριαρχία, ενώ στέλνουμε πίσω απαράδεκτες κρίσεις για τη χώρα μας που διαβάσαμε στον Τύπο άλλης ευρωπαϊκής χώρας.
 
Έκανα ό,τι μπορούσα για να σχηματισθεί πολιτική κυβέρνηση, αλλά υπερασπίζομαι το Σύνταγμα. Η συμμετοχή στο ευρώ είναι βασική για την χώρα μας και την προοπτική των νέων μας. Αν κάποιος θέλει να το συζητήσει, χρειάζεται σαφής εμβάθυνση
 
Σε σχέση, τέλος, με το αίτημα για πρόωρες εκλογές από πολιτικά κόμματα, θα το αποφασίσω ανάλογα με το τι θα συμβεί στο κοινοβούλιο. Τις επόμενες ώρες θα αναλάβω μια πρωτοβουλία.
 

Έντονες αντιδράσεις από τους Πέντε Αστέρες
 

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόρριψη του υπουργού Οικονομικών ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. «Πρόκειται για μία πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών. Ποιος ο λόγος να ψηφίζει κανείς, αν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;» είπε.
 
Πλήρως δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, ο οποίος πρόσθεσε ότι θεωρεί «ακατανόητη» την απόφαση του Ιταλού προέδρου ενώ δήλωσε ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης του Σέρτζιο Ματαρέλα, για εσχάτη προδοσία.
 
«Πρέπει να μας πουν, λοιπόν, ότι ο εκλογές είναι άχρηστες και ότι τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι», δήλωσε ο Ντι Μάιο. «Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη», τόνισε.
 

Λέγκα: Αν ο υπουργός δεν αρέσει στο Βερολίνο, τότε είναι ο σωστός υπουργός
 

Ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργάσθηκε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη» και ότι «για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες».
 
«Όλα αυτά ισχύουν αν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός», πρόσθεσε.
 
«Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», ολοκλήρωσε.
 

Κώδωνας κινδύνου για την ιταλική οικονομία
 

Την Παρασκευή, το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με νέα πτώση 1,54%. Το spread έφθασε κατά την διάρκεια της ημέρας τις 217 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013, για να κλείσει στις 206 μονάδες.
 
Το Σάββατο το περιοδικό Spiegel, συγκρίνοντας την οικονομική κρίση της Ιταλίας με αυτήν της Ελλάδας έγραφε πως «η επίθεση από τη Ρώμη είναι πιο επικίνδυνη, γιατί η Ιταλία, σε αντίθεση με την πολύ μικρότερη Ελλάδα».
 
«Αν η Ελλάδα ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός, η Ιταλία είναι η πυρηνική βόμβα» ανέφερε το γερμανικό περιοδικό.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody΄s απείλησε την Παρασκευή, να υποβαθμίσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ιταλίας λόγω των φόβων που υπάρχουν ότι η νέα κυβέρνηση θα αποδυναμώσει τα δημοσιονομικά της και θα καθυστερήσει στις μεταρρυθμίσεις.