Σε απέλαση του Μάρκο Τζούρτις προχώρησε το Κόσοβο έπειτα από απόφαση του ανακριτή της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης της Πρίστινας. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η δίκη του Σέρβου αξιωματούχου, ενώ αναφέρεται ότι για τέτοια αδικήματα προβλέπεται η απαγόρευση εισόδου στη χώρα ακόμη και δια παντός.
 
Νωρίτερα η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε τον Μ. Τζούριτς, εισβάλοντας  σε κτίριο στην Μιτρόβιτσα όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας.

Έξω από το κτήριο είχε συγκεντρωθεί κόσμος ο οποίος παρουσίασε αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις, όμως διαλύθηκε με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης

Το ΥΠΕΞ του Κοσόβου με ανακοίνωση του απαγόρευσε την είσοδο στον Σέρβο κυβερνητικό αξιωματούχο, έπειτα από εθνικιστικά σχόλια του για την Πρίστινα, ενώ είχε λάβει προειδοποίηση ότι αν επιχειρήσει να εισέλθει παράνομα θα συλληφθεί, σύμφωνα με το Reuters.


 

Έπειτα από διαβουλεύσεις που είχαν στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων Κοσοβάρων, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι και να πάψουν να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. 
 
Πρόκειται για έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τρεις υπουργούς και έξι υφυπουργούς, ενώ σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Χαραντινάι δεν μπορέσει να βρει άλλους πολιτικούς συμμάχους για να διατηρηθεί στην εξουσία.
 
Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας, αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Αλ. Βούτσις υποστήριξε ότι η σύλληψη του Μ. Τζούρις πρόκειται για επίδειξη δύναμης από την πλευρά της Πρίστινα με στόχο να αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο, ενώ προειδοποίησε ότι το Βελιγράδι δεν θα ανεχθεί την ταπείνωση του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο και δεν θα επιτρέψει ενέργειες που οδηγούν στον εκτοπισμό των Σέρβων.
 
«Οι Αλβανοί τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να βλάψουν τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο, ούτε μόνοι τους, αλλά ούτε σε συνεργασία με τους δυτικούς εντολείς τους. Αυτό το μήνυμα μετέφερα με σαφήνεια στους δυτικούς εταίρους» τόνισε ο Αλ. Βούτσιτς.