Στην πρόταση να γίνει δεκτή η αναίρεση και να ξαναδικαστεί ο δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδας Κορκονέας προχώρησε η εισαγγελέας του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, κατά τη συζήτηση της αναίρεσης που άσκησε προ ενός έτους εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, η οποία αναγνώριζε στον πρώην ειδικό φρουρό το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

«Οι λόγοι της αναίρεσης είναι βάσιμοι και θα πρέπει η αναίρεση να γίνει δεκτή» η διατύπωση της εισαγγελέως, με την αίτηση αναίρεσης να επισημαίνει ότι το Εφετείο Λαμίας δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων».

Όπως αναφέρθηκε, παρότι τα περιστατικά αυτά συνέβησαν πριν από τη δολοφονία, το δικαστήριο της Λαμίας αναγνώρισε στον Κορκονέα το ελαφρυντικό του σύννομου έντιμου βίου, με το οποίο έσπασαν τα ισόβια που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως. Αποτέλεσμα, η αποφυλάκιση του δολοφόνου του Γρηγορόπουλου αμέσως μετά την ανακοίνωση της δευτεροβάθμιας απόφασης, αφού είχε εκτίσει κάθειρξη μόλις δεκατριών ετών.

Ωστόσο, η διαδικασία σημαδεύτηκε από το προκλητικό αίτημα της πλευράς Κορκονέα και την ακόμα πιο πρωτοφανή απόφαση της έδρας, να μην λάβει τον λόγο η πλευρά της οικογένειας Γρηγορόπουλου, με τους δικηγόρους Ζωή και Νίκο Κωνσταντοπούλου να διαμαρτύρονται έντονα, καταφέρνοντας την έδρα να δεχθεί μόνο την υποβολή υπομνήματος. Η απόφαση επί της προτάσεως της εισαγγελέως θα ληφθεί το προσεχές διάστημα.

«Παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη»

«Ζούμε τις παρεμβάσεις των μηχανισμών, αστυνομικών και παρακρατικών, από το 2008. Ελπίζω να μη συμβεί το ίδιο και στον Άρειο Πάγο» διερωτήθηκε ο δικηγόρος Νίκος Κωνσταντόπουλος, ρωτώντας ακόμα «πώς είναι δυνατόν να τίθεται θέμα αν νομίμως παριστάμεθα, εφόσον έχουμε κληθεί; αναρωτήθηκε, και υποστήριξε ότι υπήρξε μια μεθόδευση στην προηγούμενη φάση, με την επίκληση στηθάγχης λόγω ζέστης του συνηγόρου.

«Η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τη δική, διότι το δικαστήριο τον αντιμετώπιζε ως θύτη και όχι ως θύμα. Πιστεύω ότι επαναλαμβάνεται το ίδιο και σήμερα» διατύπωνε η πλευρά της οικογένειας, την ώρα που η πλευρά Κορκονέα απαντούσε μονολεκτικά πως «δεν επιτρέπεται να έχουν λόγο σε θέματα που έχουν σχέση με αναγνώριση ελαφρυντικών και επιμέτρησης ποινής».

Στη συνέχεια, οι δικηγόροι της οικογένειας διαμαρτυρήθηκαν έντονα κατά της απόφασης, τονίζοντας πως η απόφαση όπλισε το χέρι κάθε Κορκονέα, και πως η αναίρεση είναι απαραίτητη για τη δικαιοσύνη και την αποκατάσταση μνήμης.

«Η αποστέρηση του λόγου αποτελεί πλήγμα στη δίκαιη δίκη» τόνισε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, υπογραμμίζοντας πως η πλευρά της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν παρίσταται «ως διακοσμητικό στοιχείο» στη δίκη, και πως η αποστέρηση του δικαιώματος να τοποθετηθεί συνιστά προσβολή του περί δικαίου αισθήματος.

«Η δίκη μετατοπίστηκε από την Αθήνα κάνοντας την χάρη στον Κορκονέα» ανέφερε ακόμα η δικηγόρος, κατηγορώντας πως «ενοχλεί η μάνα και η αδελφή του που ζητούν δικαιοσύνη. Είναι ανεπίτρεπτο», ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αντιφατική και μη νόμιμη.

«Ενώπιόν σας καλούμεθα με βάση κλήση του εισαγγελέα να παραστούμε, στερείτε το δικαίωμα να μιλήσουμε. Είναι υποκριτικό και αντιφατικό. Εξασφαλίζετε τη νομιμότητα και μετά αφαιρείτε το λόγο. Ουσιαστικά πρόκειται για φαλκίδευση εγγυήσεων προστασίας έννομης τάξης» κατηγόρησε την έδρα ο δικηγόρος, απευθύνοντας ερώτημα για το «ποια διάταξη απαγορεύει να ομιλεί ο υποστηρίζων την κατηγορία» και «ποια είναι η νομική βάση της απαγόρευσης», τονίζοντας πως «οι αποφάσεις κρίνονται» και πως «μία από τις αλλοιώσεις είναι η σχετικοποίηση των δικαιωμάτων».

Στη συνέχεια, η εισαγγελέας αποφάσισε να κάνει δεκτό μόνο το αίτημα της πλευράς της οικογένειας να υποβάλει υπόμνημα, επιμένοντας στην απόφαση για αφαίρεση του λόγου από την οικογένεια επί των ελαφρυντικών.

Τέλος, η πλευρά Κορκονέα αρκέστηκε να δηλώσει πως η απόφαση για τα ελαφρυντικά δεν στηρίχθηκε μόνο στο λευκό ποινικό μητρώο, κάνοντας αναφορά σε «άριστη συμπεριφορά προς συμπολίτες και κρατούμενους».