Ο δικαστικός λειτουργός μελετά τη δικογραφία και μετά θα αρχίσει να καλεί όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Παράλληλα, ο κ. Τσαλαγανίδης εξετάζει το ενδεχόμενο να πάρει εκείνος και τις συναφείς εκκρεμείς δικογραφίες των μη πολιτικών προσώπων (συμμετόχων). Οι υποθέσεις αυτές αφορούν τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και Γιάννη Καπελέρη και συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου, όπως είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της  Συμέων Σικιαρίδης και ο  Ανδρέας Ρωσσώνης.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποφάσισε το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, τα αδικήματα για απιστία στην υπηρεσία, νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος που αντιμετωπίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχουν παραγραφεί.

Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επέρχεται αποσβεστική προθεσμία, κάτι που σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο και η πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.

Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, όμως, έκριναν ότι δεν έχει επιφέρει  παραγραφή των αδικημάτων η Βουλή της μιας μέρας που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.