Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου με τα αποκαλυπτήρια σχετικής πλακέτας η τελετή μνήμης για την Παρασκευή Ζούλια, την εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου και τον Επαμεινώνδα Τσάκαλη, που πριν από δέκα χρόνια δολοφονήθηκαν σε υποκατάστημα της τράπεζας Marfin. Η τελετή πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά την εκ νέου δημοσιοποίηση των κυβερνητικών μεθοδεύσεων για αναίρεση σχετικά με την αποζημίωση που είχε εκδικαστεί στους συγγενείς των θυμάτων, την οποία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει μετά τις έντονες αντιδράσεις.

Άτακτη υποχώρηση για την κυβέρνηση μετά την ντροπιαστική δημοσιοποίηση των μεθοδεύσεων στην υπόθεση Marfin

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο συμβολισμός της σημερινής κίνησης είναι σαφής και ξεκάθαρος. Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού, του μίσους, της βίας η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ποτέ και από όπου κι αν προέρχεται», ενώ πρόσθεσε  πως θα έπρεπε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να είναι παρών στην τελετή «ώστε να στείλουμε ενωμένοι ένα μήνυμα ότι αυτές τις δύσκολες εποχές για τον τόπο μας τις έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να είμαστε εδώ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί όπως πιστεύω θα το επιθυμούσε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Κρίμα. Σε κάθε περίπτωση προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω μας αυτές τις εποχές με ζωντανές τις μνήμες χαραγμένες για πάντα στη δική μας μιας εποχής η οποία μας πόνεσε όλους πάρα πολύ και πόνεσε περισσότερο απο όλους τις οικογένειες των θυμάτων που σήμερα αναζητούν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση την τελική δικαίωση τους».

Συνομιλώντας με συγγενείς των θυμάτων, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να κλείσει οριστικά το θέμα. «Δύσκολη στιγμή. Ίσως μπαίνει ένα τέλος, μια τέλεια. Ο καθένας βιώνει τον πόνο με τον δικό του προσωπικό τρόπο. Αλλά ως Πολιτεία έχουμε μια υποχρέωση να τιμήσουμε την μνήμη αυτών των ανθρώπων και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο οριστικά όχι με άνω τελεία».

Ο Τσίπρας καταδίκασε απερίφραστα τη βία και την υποκρισία της κυβέρνησης

Ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι καταδικάζει απερίφραστα την βία ενάντια στην ανθρώπινη ζωή, αλλά και την υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προσπάθησε να ασκήσει  έφεση εναντίον της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τα θύματα επιδικάζοντας αποζημιώσεις στους συγγενείς τους.

Τιμούμε και σήμερα όπως και κάθε χρονιά, εδώ και δέκα χρόνια, τη μνήμη των συμπολιτών μας, που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin. Και με την ευκαιρία, για άλλη μια φορά, εκφράζουμε την καταδίκη μας απέναντι στη βία. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία, ιδίως τη βία εναντίον του πολυτιμότερου αγαθού, της πολυτιμότερης αξίας που είναι η ανθρώπινη ζωή.

«Ωστόσο, σήμερα δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να καταδικάσω απερίφραστα τη βία αλλά και την υποκρισία. Την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη που αποφάσισε δέκα χρόνια μετά να ανοίξει τον φάκελο για να διεξαχθεί έρευνα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τους ίδιους ανθρώπους που δέκα χρόνια πριν στάθηκαν ανίκανοι να αναζητήσουν, να εντοπίσουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν. Καταδικάζω τη βία αλλά και την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη που λίγους μήνες πριν αποφασίσει να μπει αυτή η πλακέτα εδώ, έδινε εντολή στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, προκειμένου να ασκήσουν έφεση εναντίον της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τα θύματα επιδικάζοντας αποζημιώσεις στους συγγενείς τους.

Ο αγώνας για την ζωή είναι ένα αγώνας που αδιαμφισβήτητα είναι συνδεδεμένος με τον αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Τιμούμε τους νεκρούς μας, ευχόμαστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά παρόμοιο περιστατικό, αλλά τιμούμε και τους αγώνες του λαού μας για δικαιοσύνη και για αλήθεια, γιατί αυτοί είναι αγώνες για τη ζωή, είναι αγώνες για μια καλύτερη ζωή».

Δήλωση μετά την κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των θυμάτων της Marfin

Τιμούμε και σήμερα, όπως και κάθε χρόνο, τη μνήμη των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία αλλά και την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη που αποφάσισε, 10 χρόνια μετά, να ανοίξει τον φάκελο για να διεξαχθεί έρευνα από τους ίδιους ανθρώπους που 10 χρόνια πριν στάθηκαν ανίκανοι να εντοπίσουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν. Καταδικάζω τη βία αλλά και την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη που ενώ αποφάσισε να μπει εδώ στη Marfin η τιμητική πλακέτα στη μνήμη των θυμάτων, λίγους μήνες πριν έδινε εντολή στα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας προκειμένου να ασκήσουν έφεση εναντίον της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τα θύματα επιδικάζοντας αποζημιώσεις στις οικογένειές τους. Ο αγώνας για τη ζωή είναι αδιαμφισβήτητα συνδεδεμένος με τον αγώνα για τη Δικαιοσύνη και την αλήθεια. Τιμούμε τους νεκρούς μας, ευχόμαστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά παρόμοιο περιστατικό, αλλά τιμούμε και τους αγώνες του λαού μας για Δικαιοσύνη και αλήθεια διότι αυτοί είναι αγώνες για τη ζωή.

Gepostet von Alexis Tsipras am Samstag, 9. Mai 2020

Κουτσούμπας κατά κυβερνήσεων που άφησαν στο απυρόβλητο τους μηχανισμούς του εγκλήματος

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι όπως κάθε χρόνο, τιμούν τους αδικοχαμένους εργαζόμενους της Marfin, χωρίς όμως να ξεχνούν τις ευθύνες της τράπεζας, αλλά και των κυβερνήσεων των τελευταίων δέκα χρόνων που άφησαν στο απυρόβλητο τους μηχανισμούς αυτού του εγκλήματος.

«Ενάντια στην πόλωση και τον διχασμό που γεννά βία» η Γεννηματά

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η μόνη πολιτική αρχηγός που βρέθηκε στην τελετή που διοργάνωσε η κυβέρνηση, δήλωσε ότι τάσσεται κατά της πόλωσης και του διχασμού που γεννά βία«Οι ψυχές των θυμάτων θα ζητούν πάντα δικαίωση στην αποκάλυψη και τιμωρία των δραστών, στην ενότητα, ενάντια στην πόλωση και στον διχασμό που γεννά βία. Γι’ αυτό είμαι εδώ, είναι η θέση της Δημοκρατικής παράταξης».