Η Μ. Παπασπύρου καταλογίζει πειθαρχικές ευθύνες σε δημόσιους λειτουργούς και αιρετούς στο Δήμο Μάνδρας, το δασαρχείο Αιγάλεω και την πολεοδομίας Ελευσίνας. Σε αιρετούς του Δήμου Μάνδρας καταλογίζονται ευθύνες για την ανέγερση δημοτικών αυθαιρέτων κατασκευών μέσα στην κοίτη του ρέματος όπως το αμαξοστάσιο το δημοτικό γήπεδο  αλλά και η απόπειρα τακτοποίησης των αυθαίρετων αυτών, μέσω της υπαγωγής τους στο σχετικό νόμο. Στο δασαρχείο Αιγάλεω επιρρίπτονται ευθύνες στους υπάλληλους που καθυστέρησαν τρία έτη να απαντήσουν για το δασικό ή μη χαρακτήρα της περιοχής, προκειμένου να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα.
 
Στην πολεοδομία της Ελευσίνας καταλογίζονται ευθύνες γιατί  δεν διενεργήθηκαν αυτοψίες για αυθαίρετες κατασκευές, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εξέδωσε νόμιμες άδειες ανέγερσης  κτισμάτων ακόμη  και μέσα στην κοίτη του ρέματος. Παράλληλα, καταλογίζονται ευθύνες και σε συγκεκριμένους ιδιώτες μηχανικούς, που ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν την κατασκευή των αυθαιρέτων κτισμάτων μέσα στο ρέμα.
 
Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, η Μ. Παπασπύρου, η έκθεση που πραγματοποιήθηκε είναι πλούσια σε ευρήματα, ενώ τόνισε πως δεν είχε υπολογιστεί σωστά το ενδεχόμενο καταστοφικών φυσικών φαινομένων.
 
«Από τις έρευνες που κάναμε είναι πιο πλούσια η έκθεση σε ευρήματα. Έχουν βρεθεί αυθαίρετες κατασκευές ιδιωτικού αλλά και δημόσιου τομέα, σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα στην κοίτη των ρεμάτων. Το σχέδιο διαχείρισης κινδύνου – πλημμύρας που υπήρχε δεν κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος γιατί είχαν περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία και επίσης το φαινόμενο που συνέβη στις 15 Νοεμβρίου του 2017 και αυτά τα φαινόμενα που συμβαίνουν από εδώ και στο εξής δεν τα είχαν υπολογίσει.
 
Δεν κατάλαβαν οι υπάλληλοι το επείγον αυτής της διαδικασίας, που πρέπει να τελειώσει πάρα πολύ γρήγορα, ίσως γιατί δεν περίμεναν αυτά τα φαινόμενα. Ενώ υπήρξε μακροχρόνια συνεργασία εμπλεκομένων υπηρεσιών δεν αξιολογήθηκε ο βαθμός του επείγοντος. Γι' αυτόν το λόγο αναζητούνται πλέον πειθαρχικές ευθύνες σε υπαλλήλους και δημόσιους και δημοτικών υπηρεσιών και σε αιρετούς. Θα διενεργηθούν προκαταρκτικές διοικητικές εξετάσεις, εμείς αυτή την πρόταση κάνουμε και από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει. Το πόρισμα αποστέλλεται στον Εισαγγελέα και πια έχουν ονοματεπώνυμα».
 
Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του Θάνου Καμήλαλη και της Τζένη Τσιροπούλου Η καταστροφή είχε φωτογένεια αλλά ποιος θυμάται τη Μάνδρα 4 μήνες μετά