Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η έρευνα θα διεξαχθεί σε τρία επίπεδα. Αυτό σημαίνει πως θα διεξαχθούν τρεις ξεχωριστές έρευνες από τα διαφορετικά αρμόδια όργανα. Συγκεκριμένα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και από την Οικονομική Εισαγγελία.
 
Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Documento», Κώστας Βαξεβάνης, γεγονός που στάθηκε η αφορμή για την εισαγγελική έρευνα εντολή. Δημοσιεύματα της εφημερίδας αποκάλυπταν ότι, ενώ το ζευγάρι δεν είχε πάρει διαζύγιο, από τη δήλωση «πόθεν έσχες» του αρχηγού της Ν.Δ. έλειπαν τα στοιχεία για την περιουσία της συζύγου του το επίμαχο διάστημα, η οποία και περιελάμβανε την αγορά του ακριβού σπιτιού στο Παρίσι, αξίας 470.000 ευρώ, χωρίς να είναι σαφής και ο τρόπος δανεισμού της Μ. Μητσοτάκη.
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η μηνυτήρια αναφορά είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και τώρα διαχωρίστηκε ως εξής:
 

  • Όσον αφορά το «πόθεν έσχες» του Κυρ. Μητσοτάκη και τη μη αναφορά των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του κατά την περίοδο -που κατά τη δήλωσή τους, βρίσκονταν σε διάσταση, διαβιβάστηκε ήδη στη Βουλή που είναι αρμόδια να αποφανθεί για το θέμα.
  • Για το δεύτερο κομμάτι, που αφορά το «πόθεν έσχες» της Μαρέβα Μητσοτάκη, επειδή υπόχρεος είναι ο σύζυγός της και όχι η ίδια, η δικογραφία πιθανώς θα παραμείνει στην Εισαγγελία και θα κινηθεί ανάλογα με την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.
  • Τέλος, σχετικά με το σκέλος της αναφοράς του Κ. Βαξεβάνη για το σπίτι στο Παρίσι, τις εταιρείες και την προέλευση των χρημάτων με τα οποία αποκτήθηκε η περιουσία της Μαρέβα Μητσοτάκη, η δικογραφία διαβάστηκε στην Οικονομική Εισαγγελία για τα περαιτέρω.

 
Η Μαρέβα Μητσοτάκη είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως «από το 2006 έως το 2014 έζησα τη δυσκολότερη φάση της ζωής μου, γιατί βρέθηκα μακριά από τον άνδρα μου, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον σύντροφό μου και πατέρα των τριών παιδιών μας» με τον οποίο επανασυνδέθηκαν το 2014. Ακόμη στη δήλωσή της χαρακτηρίζει την περίοδο εκείνη τραγική, λέγοντας ότι «τη μεταλλάσσουν σε προσπάθειά μας να αποφύγουμε δήθεν τη δήλωση “πόθεν έσχες”».
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, αναφέρεται πως από πολλές πλευρές που φέρονται να ήταν κοντά στο ζευγάρι, σημειώνεται ότι προφανώς και βρέθηκαν σε διάσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διατηρούσαν καλές σχέσεις, υπογραμμίζοντας πως ένα προσωπικό ζήτημα όπως αυτό δεν αφορά τη Βουλή. Σημειώνεται ωστόσο ότι είναι διαφορετικής σημασίας ζήτημα εάν όντως έπρεπε να περιέχονται στη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη αυτά τα στοιχεία, όπως επίσης αποτελεί αντικείμενο έρευνας το πώς και το αν πλούτισαν ξαφνικά συγγενείς ενός δημόσιου προσώπου, είτε είναι υπουργός, είτε βουλευτής.
 
Για το ζήτημα, κλήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει τις τρεις εισαγγελικές έρευνες. «Περυσινά ξινά σταφύλια, έχω απαντήσει σε προηγούμενα briefing» σχολίασε λακωνικά.