Ο Θέιλερ κέρδισε το βραβείο των 9 εκατ. σουηδικών κορωνών (945.000 ευρώ) για την ενίσχυση της «κατανόησης της ψυχολογίας των οικονομικών» δήλωσε η επιτροπή των βραβείων. Μάλιστα, περιγράφουν τον οικονομολόγο ως πρωτοπόρο στη μελέτη του πως και γιατί οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν πάντα ορθολογικές οικονομικές αποφάσεις. Το έργο του διερευνά «τις συνέπειες της περιορισμένης ορθολογικότητας, των κοινωνικών προτιμήσεων και της έλλειψης αυτοελέγχου» που αποκαλύπτουν πως τα ελαττώματα των ανθρώπων «επηρεάζουν συστηματικά τις μεμονωμένες αποφάσεις, καθώς και τα αποτελέσματα της αγοράς».
 
«Συνολικά, η συνεισφορά του Ρίτσαρντ Θέιλερ έχει οικοδομήσει μια γέφυρα μεταξύ της οικονομικής και της ψυχολογικής ανάλυσης για την ατομική λήψη αποφάσεων», ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία.
 

Richard H. Thaler demonstrated how nudging – a term he coined – may help people exercise better self-control e.g. when saving for a pension.
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2017

 
Ο ίδιος ο οικονομολόγος, παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ανέφερε πως μία από τις σημαντικότερες πτυχές του έργου του, είναι να τονίσει ότι οι οικονομικοί παράγοντες είναι ανθρώπινοι και τα οικονομικά μοντέλα των οικονομολόγων θα πρέπει να το λάβουν υπόψη.
 
Η «συμπεριφορική χρηματοοικονομική» βασίζεται σε δύο πυλώνες, που τη διαχωρίζουν από την κλασσική οικονομική θεωρία. Αφενώς, εκτιμά πως οι άνθρωποι παίρνουν συχνά αποφάσεις και λύνουν προβλήματα βασιζόμενοι σε εμπειρικούς τρόπους και μεροληψία, καθώς και πως το πλαίσιο του προβλήματος επηρεάζει την απόφαση.