Για μία πολύ σημαντική απόφαση, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης του Eurogroup.

Προειδοποίησε πάντως πως δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και πως «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» για τη χώρα. Όλες αυτές οι αποφάσεις είναι μια γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθωτικές αλλαγές, να εξαλειφθεί η σπατάλη και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, που όπως είπε, καθυστερούν εδώ και αρκετά χρόνια.

Διευκρίνισε επίσης ότι τα χρήματα της επαναγοράς δεν είναι στη δόση των 44 δισ. ευρώ αλλά θα δοθούν πρόσθετα. Δεδομένου ότι θα είναι δάνεια, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, θα επιβαρύνουν το χρέος αλλά θα εξοφληθούν κανονικά, ίσως και με έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποκάλυψε ότι υπάρχει «plan B» σε περίπτωση που δεν αντληθεί το επιδιωκόμενο ποσό από την επαναγορά ομολόγων. Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του Eurogroup που κάνει λόγο για «πιθανή επαναγορά χρέους».

«Εθελοντική, αλλά πρέπει να πετύχει»

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η επαναγορά χρέους «είναι εθελοντική, αλλά πρέπει να πετύχει. Είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας». Ο υπουργός επανέλαβε πολλές φορές τη ανάγκη για συμμετοχή όλων στην επαναγορά χρέους, σε τόνο που είχε τον χαρακτήρα της έκκλησης. Άφησε να εννοηθεί ότι από την επιτυχία της επαναγοράς χρέους εξαρτάται και η τελική απόφαση για την καταβολή της πρώτης δόσης (34,4 δισ. ευρώ) που προσδιόρισε για τις 13 Δεκεμβρίου. Διάβασε χαρακτηριστικά τις τελευταίες φράσεις της γραπτής ανακοίνωσης του πρόσφατου Eurogroup που σημειώνεται ότι “αναμένει να είναι σε θέση να αποφασίσει την εκταμίευση στις 13 Δεκεμβρίου κατόπιν έκθεσης για το αποτέλεσμα ενδεχόμενης επαναγοράς χρέους”.

 
Ερωτηθείς πιεστικά από τους δημοσιογράφους για το εάν θα πρέπει να συμμετάσχουν οι τράπεζες στην επαναγορά χρέους, επαναδιατύπωσε πως «η διαδικασία είναι εθελοντική. Είναι θέμα πατριωτικού καθήκοντος». Τόνισε ακόμη ότι οι τιμές της επαναγοράς είναι υψηλότερες από αυτές που τα αποτίμησαν οι τράπεζες τα ομόλογα όταν εκδόθηκαν. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, ανέφερε ότι την ημέρα έκδοσης (12/3) η μεσοσταθμική τιμή ήταν στο 25% της ονομαστικής αξίας, το καλοκαίρι έπεσε έως το 14% και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο 28-29%. Πρόσθεσε με νόημα ότι η διαδικασία είναι ανοιχτή για όλους αλλά και ότι θα τηρηθεί μια σειρά προτεραιότητας. Ο κ. Βασίλης Μαστρόκαλος παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως το ποσό που θα χρειαστεί για την επαναγορά χρέους  να φτάσει στα 10 δισ. ευρώ (θα εξαρτηθεί από την τελική συμμετοχή) και το ποσό αυτό θα βρεθεί από ξεχωριστεί δανειακή σύμβαση με τους δανειστές μας για την οποία  έχει ήδη προβλεφθεί διαδικασία ώστε τα λεφτά να φτάσουν την κατάλληλη στιγμή.
 
Για τα ασφαλιστικά ταμεία και το ενδεχόμενο συμμετοχής τους, δήλωσε ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ειδική περίπτωση, ανήκουν στη γενική κυβέρνηση, είναι μία ή άλλη η συμμετοχή τους, ας αποφασίσουν μόνα τους».
 
Πρόσθεσε ακόμη ότι τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά του χρέους δεν περιλαμβάνονται στη δόση, ενώ διευκρίνισε ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για την επαναγορά των ομολόγων.
 
Τόνισε δε ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη χώρα», ενώ επισήμανε πως τώρα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία.
 
Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη το αποτέλεσμα της επαναγοράς έχει ήδη προβλεφθεί στους στόχους της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους που το τοποθετεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, στο 110% το 2022 και στο 83% το 2030.
 
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως δημοσίευμα που κάνει λόγο για χρέος 126% του ΑΕΠ το 2020 αναφερόταν σε παλαιότερα στοιχεία που δεν προσμετρούσαν την θετική εξέλιξη στο επόμενο ΕΣΠΑ το οποίο δεν προσδιορίζεται πλέον στα 11,2 δισ. ευρώ, αλλά στα τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ως «μια γέφυρα για την Ελλάδα και τα παιδιά μας». Πρόσθεσε όμως ότι «έχω την αίσθηση ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα».