Μιλώντας την Παρασκευή σε διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας και η European Real Estate Society (ERES) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αβεβαιότητα στην οικονομία και στην ελληνική αγορά και ξεκαθάρισε πως η μακροοικονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη συνθήκη για να αυξηθούν όλες οι αξίες, και ειδικά η αγορά ακινήτων.

«Η αβεβαιότητα αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας και την μεγαλύτερη απειλή να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία και η ανταγωνιστικότητα», ανέφερε.

Ο ίδιος τόνισε πως τα δύο τρίμηνα του 2014, η ελληνική οικονομία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη, ενώ τόσο το 2013 όσο και το 2014, τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα του παρελθόντος που αποτέλεσαν τα βασικά αίτια της κρίσης, δηλαδή το πρωτογενές έλλειμμα του κράτους και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, είχαν μετατραπεί ήδη σε πλεονάσματα σημείωσε.

«Η Ελλάδα, όπως και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, οφείλει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της αξιοπιστίας της και επιτέλους να μετατραπεί σε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις», τόνισε.

Για τη δημόσια περιουσία

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εστίασε στις επενδύσεις σε οικιστικά και σε επαγγελματικά ακίνητα, ξενοδοχειακές μονάδες, αποθηκευτικούς χώρους, γραφεία υψηλών προδιαγραφών, λέγοντας πως μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προσελκύσουν με τη σειρά τους νέες παράπλευρες και συμπληρωματικές επενδύσεις.

«Η ταχεία δρομολόγηση και ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως η ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών, είναι πολύ σημαντική, καθώς οι συμφωνίες αυτές όχι μόνο προσελκύουν ξένα κεφάλαια, αλλά και θα δώσουν ένα άμεσο θετικό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές και τις αγορές», ανέφερε.

Όπως στην Ισπανία

Ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια ακινήτων, λέγοντας ότι εξαιτίας του ύψους των εν λόγω συσσωρευμένων προβληματικών στοιχείων στο ενεργητικό των τραπεζών, η οικονομική ανάπτυξη, αν και αποτελεί τον κατ’ εξοχήν μηχανισμό για την αποκλιμάκωσή τους, στην παρούσα συγκυρία στην Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να δρομολογήσει την οριστική επίλυση του οξέος προβλήματος.

Στη βάση αυτή πρότεινε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως εκείνα που έλαβαν οι Ιρλανδία και Ισπανία, όπου δημιουργήθηκαν εταιρείες ειδικού σκοπού για τη διαχείριση προβληματικών στεγαστικών δανείων.