Στην ίδια συνέντευξη διευκρινίζει ότι η Ελλάδα ζητά παρεμβάσεις για να γίνει το χρέος βιώσιμο με τη διαδικασία να ξεκινά από τον Απρίλιο του 2014. 

Προαναγγέλλει κατάργηση φοροαπαλλαγών, προσδιορίζει την φετινή ύφεση μικρότερη, στο 3,8% αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα στα 340 εκατ. ευρώ αντί 812 εκατ. ευρώ που λέει ο προϋπολογισμός. Επίσης απευθύνει έκκληση στην τρόικα να καταλάβει ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις».

Ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος ο υπουργός είπε ότι τον Απρίλιο του 2014 η Eurostat θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι έχουμε πετύχει το στόχο οπότε θα μπορεί από εκείνη τη στιγμή να ξεκινήσει η συζήτηση. Θα πρέπει να δούμε από πού ξεκινήσαμε, ανέφερε. «Ξεκινήσαμε από ένα έλλειμμα 10% το 2009, και τέσσερα χρόνια αργότερα, πετύχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή μια προσπάθεια της τάξης του 20% του ΑΕΠ κάτι που είναι αδύνατο σε τόσο σύντομο χρόνο. Ήλθε η στιγμή να μας βοηθήσουν επιπλέον για να πετύχουμε τους στόχους  μας».

Ο υπουργός επισήμανε ότι «ιδανικά, θα πρέπει οι πιστωτές μας, δηλαδή ουσιαστικά τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, να μας κάνουν δώρο το ήμισυ αυτού του χρέους. Ξέρουμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό. Το ταγκό χορεύεται με δύο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από δάνεια των κρατών- μελών της Ευρωζώνης και του ΕΜΣ, δάνεια που παράγουν τόκους και τα οποία εξοφλούμε. Αυτό που ζητάμε απλά είναι καλύτερους όρους που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων καθώς και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αν δεν γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, άρα να επιβληθούν νέες θυσίες στον ελληνικό λαό».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν θα ήταν η Ελλάδα έτοιμη να δεχθεί ένα είδος ανταλλαγής, δηλαδή για κάθε μεταρρύθμιση να υπάρχει μείωση του χρέους, ο υπουργός απάντησε «Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση. Αλλά αυτό στην πράξη θα σημαίνει επανέναρξη μια ευαίσθητης συζήτησης για ένα νέο κούρεμα μετά το κούρεμα του 2012 που έγινε στον ιδιωτικό τομέα. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση στην Ευρωζώνη». 
Για τη φετινή ύφεση εκτίμησε ότι θα καταλήξει στο  3,8% από 4% που προβλέπει ο προϋπολογισμός και το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί φέτος στα 340 εκατ. ευρώ.

Εκκληση να μην ληφθούν νέα μέτρα

«Οι διαπραγματεύσεις αγγίζουν θέματα πολύ λεπτά κοινωνικά και πολιτικά, είτε αυτά αφορούν τις απολύσεις είτε τους πλειστηριασμούς σε περίπτωση μη εξόφλησης των δανείων, που τώρα είναι παγωμένοι. Δεν θα πρέπει λόγω μη μειζόνων ζητημάτων να θέσουμε σε κίνδυνο την κυβέρνηση τη στιγμή που τα πράγματα πάνε καλύτερα» τόνισε. 

Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι «Η τρόικα θα πρέπει επίσης να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις». 

Τέλος οι φοροαπαλλαγές

Ο υπουργός έκανε λόγο για μια παραδοξότητα στο φορολογικό πεδίο προαναγγέλλοντας εξάλειψη των φορολογικών εξαιρέσεων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: 

«Μολονότι οι ονομαστικοί φορολογικοί δείκτες βρίσκονται στο μέσο όρο, ακόμα και πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο. Το χαμηλό επίπεδο των φορολογικών εσόδων οφείλεται σε δύο παράγοντες: αφενός στις πολλές εξαιρέσεις φορολόγησης, περισσότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να εξαλειφθούν αυτές οι φορολογικές εξαιρέσεις, όπως για το ΦΠΑ στα νησιά που είναι χαμηλότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα, ή για τους αγρότες, στους οποίους θα ισχύσει από το 2015.  Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλη φοροδιαφυγή: Καταδιώκουμε τους φοροφυγάδες».