Κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για την κρίση του κορονοϊού, ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι την τελευταία μέρα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στη χώρα σε 168. Συνολικά 2.853  είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού (το 55,5% αφορά άνδρες),  εκ των οποίων τρία σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Εκτίμησε πως είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα του ιού στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» για να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο. Ερωτηθείς για τους φόβους που εγείρονται από την έλευση τουριστών χωρίς να γίνονται τεστ στον καθένα, παρά μόνο δειγματοληπτικά, ο Σ.Τσιόδρας απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι που να εγγυάται 100% την ασφάλεια για να ανοίξει κάτι.

«Ενδεχομένως να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε κάποια μέτρα στο μέλλον, αυτή τη στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου είναι χαμηλός. Ο έλεγχος δεν προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων, γιατί μπορεί επιπλέον να δημιουργήσει ψευδαίσθηση ασφάλειας. Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο, προχωρούμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλα είναι πρωτόγνωρα δεν μπορεί να υπάρξει 100% εγγύηση για να ανοίξει κάτι. Όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό δεικτών αναγκάζεσαι και πιθανώς να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε μέτρα. Αυτή τη στιγμή το δεδομένο είναι η χαμηλή κυκλοφορία και το άνοιγμα με κανόνες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ενώ σκόρπισε εκ νέου προβληματισμό με τις αναφορές του για τη διενέργεια τεστ στους τουρίστες, για τους οποίους η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα υπόκεινται μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

«Το τέστινγκ δεν προτείνεται γιατί μπορεί να σου δώσει ψευδαίσθηση ασφάλειας. Δίνουν ωστόσο την ευχέρεια να εισηγηθεί μια χώρα και να πραγματοποιήσει ελέγχους με εκτίμηση κινδύνου. Μπορεί να δούμε απαγόρευση πτήσεων και πάλι μέσα στη χρονιά» είπε χαρακτηριστικά.

«Η ΕΕ πρότεινε ανοιχτή επικοινωνία με κανόνες. Υπάρχει η ανάγκη ελέγχου συμπτωματικού τουρίστα και ιχνηλάτησης επαφών κάτι που είναι πολύ δύσκολο θέμα» παραδέχτηκε ακόμα, ενώ στη συνέχεια έκανε αναφορά σε «ψηφιακό» έλεγχο των τουριστών.

«Θα ήθελα με κάποιον ψηφιακό τρόπο κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρει ένα κοντινό κέντρο ΕΟΔΥ για να μπορεί να πάει να ελεγχθεί. Θα ήθελα να ξέρει ο τουρίστας πως σαν χώρα είμαστε έτοιμοι να τον ανιχνεύσουμε. Το τέστινγκ δεν κερδίζει έδαφος σαν κριτήριο ανοσίας ή εισόδου σε μια χώρα αλλά μπορεί να γίνει αν κριθεί απαραίτητο για κράτη που θεωρούνται υψηλού κινδύνου» δήλωσε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε ότι επόμενο στάδιο της άρσης των μέτρων βρίσκεται προ των πυλών. Ανέφερε πως  από τη Δευτέρα 25 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν οι χώροι εστίασης και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα ανοίξουν και πώς τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από 1η Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική και τα πράγματα κύλησαν απολύτως ομαλά.

Σχετικά με τις πτήσεις υπενθύμισε ότι η υφιστάμενη διαδικασία, το τεστ και η καραντίνα, συνεχίζεται μέχρι τις 21 Μαΐου, επισημαίνοντας πως τα δεδομένα δείχνουν μείωση  των εισερχομένων κρουσμάτων. Δήλωσε ότι από τις 13 Μαΐου μέχρι την Τετάρτη έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα 21 πτήσεις με 2.236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό.