Την Τρίτη 68χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΚΑΤ υπέκυψε στα τραύματα του, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τις πυρκαγιές στους 96. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 29 εγκαυματίες, με έξι από αυτούς να βρίσκονται σε ΜΕΘ, ενώ ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.

Ξεκίνησαν οι καταθέσεις των συγγενών

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», την Τρίτη κατέθεσαν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διεξάγουν οι εισαγγελείς Ηλίας Ζαγοραίος και Βαρβάρα Γνεσούλη, η σύζυγος και η κόρη του 70χρονου εκπαιδευτικού Βασίλη Κατσαργύρη και ο γιός της 73χρονης, εκπαιδευτικού, Μαρίας Παγωμένου – Παπανικολάου. Οι δύο εκπαιδευτικοί έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές.

Οι τρεις συγγενείς των θυμάτων είχαν καταθέσει μήνυση, ζητώντας την ποινική δίωξη των υπευθύνων για τα αδικήματα της κατά συρροή κακουργηματικής έκθεσης, της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, των σωματικών βλαβών και ότι αλλά αδικήματα προκύψουν από την έρευνα.

Η μήνυση αφορά τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, τον δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, τους υπεύθυνους του γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Μαραθώνος, τους αρμόδιους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, και τους αρμόδιους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Οι τρεις μηνυτές και οι μάρτυρες κατηγορίας υποστηρίζουν ότι κανείς από την Περιφέρεια, τον δήμο, την Αστυνομία ή την Πυροσβεστική δεν τους ειδοποίησε για το τι έπρεπε να κάνουν, ενώ επικαλούνται μαρτυρία περιοίκου, ο οποίος όταν τηλεφώνησε στην Πυροσβεστική για να ρωτήσει εάν έπρεπε να εγκαταλείψει το σπίτι του ή όχι πήρε την απάντηση «κάντε ό,τι νομίζετε».

Σύμφωνα με τον συνήγορο τους, Αντώνη Φούσα, το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να υποβληθεί νέα μηνυτήρια αναφορά από κατοίκους του Νέου Βουτζά και της Ραφήνας που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ενώ ολοκληρώνεται και η έκθεση του τεχνικού συμβούλου του, Ανδριανού Γκουρμπάτση, για τα λάθη και τις παραλείψεις στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.