Την Τρίτη 26χρονη εγκαυματίας άφησε την τελευταία της πνοή στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, ανεβάζοντας στους 99 τον αριθμό των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική. 17 ακόμη άνθρωποι παραμένουν νοσηλευόμενοι, με τρεις από αυτούς να βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Σημειώνεται ότι έχουν πεθάνει 16 άνθρωποι από όσους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων για την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική που κόστισε τη ζωή σε 98 ανθρώπους, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ζήτησε στις αρχές Σεπτεμβρίου τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) με ανοιχτή επιστολή του προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, και την υφυπουργό, Κατερίνα Παπακώστα.

Στην επιστολή του τόνιζε ότι παρά το ότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αρμόδιοι δεν είχαν επιτελέσει το καθήκον τους, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

«Παρήλθε μέχρι σήμερα μεγάλο χρονικό διάστημα 40 ημερών από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, κατά την οποία από σοβαρά και εγκληματικά λάθη, πράξεις και παραλείψεις οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, όπως της ΓΓΠΠ, του ΠΣ, της ΕΛ.ΑΣ, της Περιφέρειας Αττικής και των αρμοδίων Δήμων κ.α. 98 συνάνθρωποί μας οδηγήθηκαν στον θάνατο και ένας μεγάλος αριθμός τραυματίστηκε σοβαρά.

Δυστυχώς οι αρμόδιοι τότε και ήδη πρώην υπουργοί δεν έπραξαν το αυτονόητο νομικά και ηθικά εκ της αρμοδιότητάς τους για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ελληνική ιστορία σε θύματα από πυρκαγιά. Να παραγγείλουν, δηλαδή, στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να διενεργήσει διοικητική έρευνα για να διακριβώσει τα αίτια και τους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής, όπως ανάλογα είχε συμβεί το 2009 με την καταστροφή από πυρκαγιά της Βορειοανατολικής Αττικής».

Ο Α. Γκουρμπάτσης είχε παρουσιάσει από τον Αύγουστο το πόρισμα του, όπου γινόταν λόγος για εγκληματικά λάθη, ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομοθετικά οργάνων, υπηρεσιών, αρχών και φορέων της Πολιτικής Προστασίας».

 

Στα τέλη Αυγούστου είχε καταθέσει το πόρισμα της και η πυροσβεστική, ενώ λίγες μέρες πριν είχε ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος καταθέσεων των μαρτύρων. Ανάμεσα στους περίπου 40 ανθρώπους που έχουν καταθέσει, βρίσκονται στελέχη της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των δήμων Μαραθώνα – Ραφήνας, της Περιφέρειας Αττικής, της Πολιτικής Προστασίας και συγγενείς των θυμάτων.

Στο μεταξύ αρκετοί συγγενείς των θυμάτων έχουν καταθέσει μηνύσεις κατά του πρώην γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Ιω. Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκη, του Δημάρχου Ραφήνας, Ευαγγ. Μπουρνούς, των αρμοδίων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, κατά των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος για την περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα και κατά παντός υπευθύνου.

Προ ημερών κατατέθηκε στη Βουλή η μήνυση κατά των πρώην υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Μηνύτρια είναι η Βαρβάρα Φύτρου, χήρα του Γρηγόρη Φύτρου και μητέρα της 13χρονης Εβίτας και του 11χρονου Αντρέα που βρήκαν και οι τρεις στην πυρκαγιά.