Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και κοινωνικά κινήματα στην Αργεντινη. Σκοπός της διαδήλωσης ήταν να εκφράσουν οι πληττόμενες κοινωνικές ομάδες τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του προέδρου της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι αλλά και των όσων έχει επιβάλλει στην Αργεντινή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στη διαδήλωση την οποία κάλεσαν διάφορα κινήματα και συνδικάτα, όπως η Κρατικής Ένωσης Εργαζομένων, η Κεντρική Ένωση Κεντροαμερικανικών Εργαζομένων της Αργεντινής, η Κεντρική Ένωση Αργεντινών Εργαζομένων, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Λαϊκής Οικονομίας και τα συνδικάτα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, συμμετείχαν πάνω από 250.000 άνθρωποι.

Όπως δήλωσε o Εστεμπάν Κάστρο, μέλος της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Λαϊκής Οικονομίας, «Πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το κεφάλαιο και όλες εκείνες οι οικονομικές ομάδες των οποίων τα πρόσωπα δεν μπορούμε να δούμε, εργάζονται εναντίον μας και αυτή η κυβέρνηση είναι η τέλεια έκφραση της εξοντωτικής πολιτικής τους για τα εργασιακά δικαιώματα».

Ο Κάστρο εξηγεί ότι ο ελάχιστος μισθός που εξασφαλίζει την αξιοπρεπή επιβίωση κάποιου στην Αργεντινή, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 32.000 πέσος (498€), ωστόσο έχει οριστεί στα 12.500 πέσος (195€).

Η Ντίνα Σάντσεζ, μια από τους διοργανωτές διαμαρτυρίας και εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου Dario Santillan, δήλωσε σε μια ομιλία ότι πριν από τις προκριματικές εκλογές, αρκετά κοινωνικά κινήματα είχαν ήδη πάρει τους δρόμους για να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για την επισιτιστική κρίση. Από τότε η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε βάθος και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «το χειρότερο δεν έχει ακόμη έρθει». Ακόμα πρόσθεσε ότι «αυτή η οικονομική και κοινωνική κρίση έχει όνομα και επώνυμο, τον Μαουρίτσιο Μάκρι και το ΔΝΤ».

Η Σάντσεζ στο κλείσμο της ομιλίας της είπε «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι, με σώμα, ψυχή και καρδιά, για να απαιτήσουμε άμεσες απαντήσεις για μια αξιοπρεπή ζωή».

Ο Ούγκο Γκοντόι, Γενικός Γραμματέας της Κρατικής Ένωσης Εργαζομένων στην ομιλία του στο συλλαλητήριο, αναφερόμενος στις προκριματικές εκλογές είπε ότι «στις 11 Αυγούστου ο λαός μας είπε αντίο στον Μάκρι και στο ΔΝΤ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελπίδα». Ακόμα συμπλήρωσε ότι «η πρώτη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η φυγή κεφαλαίων, καθώς παίρνει τον πλούτο από τη χώρα μας και πολλαπλασιάζει την πείνα. Επίσης όχι στο ελάχιστο εισόδημα, όχι στον κατώτατος μισθός κάτω από τα 32.000 πέσος.

Οι οργανώσεις και οι φορείς που διοργάνωσαν τη διαδήλωση, είχαν πραγματοποιήσει αντίστοιχες διαδηλώσεις το 2018 με σκοπό να αναδείξουν την επισιτιστική κρίση και το ζήτημα των ανθρώπων που έχουν περιέλθει σε καθεστώς πείνας υπό τη θητεία του προέδρου Μάκρι. Στις τότε διαδηλώσεις οι διοργανωτές είχαν στήσει υπαίθριες συλλογικές κουζίνες στις οποίες μαγείρευαν και παρέδιδαν το φαγητό στους ανθρώπους που βρίσκονταν στο δρόμο.

Η ύφεση έχει χτυπήσει την Αργεντινή η οποία έχει υποφέρει από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν συμπιέσει την οικονομία σε όρια ολικής κατάρρευσης. Παράλληλα από την έναρξη της προεδρίας του Μάρσι, έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε καθεστώς φτώχειας αλλά και αυτών που επιβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας, έχει αυξηθεί η ανεργία αλλά παρόμοια αύξηση υπάρχει και στους ανθρώπους που είναι πλέον άστεγοι.

Το περασμένο έτος η Αργεντινή έλαβε δάνειο ύψους 56, 7 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πράγμα το οποίο οδήγησε σε σκληρά μέτρα λιτότητας. Βασικές παροχές, μεταξύ άλλων στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση περικόπηκαν με αντίκτυπο τόσο στα φτωχότερα όσο και στα μεσαία στρώματα, αυξάνοντας την φτώχεια στην Αργεντινή.