Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν την Παρασκευή, με τις διαμαρτυρίες, κυρίως των φοιτητών, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, πολύ γρήγορα εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι νεκροί από τις συγκρούσεις ανέρχονται στους έντεκα.

Την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, κινητοποίησε τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να καταπνίξει τις αντιδράσεις διαδηλωτών. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού ισχυρού, αδυσώπητου, που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν και είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο» δήλωσε ο Πινιέρα, ο οποίος έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, αλλά και κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πολλές πόλεις της χώρας.

Συγκεκριμένα, στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας της Χιλής, του Σαντιάγο, όπου ζουν περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι, επιβλήθηκε για τρίτη συνεχόμενη νύχτα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 της Δευτέρας ως τις 06:00 σήμερα Τρίτη [01:00 ως 12:00 της Τρίτης ώρες Ελλάδας].

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, αντιμέτωπος με κοινωνική κρίση που ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν τη σοβαρότερη μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε πως συγκαλεί σήμερα, Τρίτη, συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ώστε να καταρτιστεί ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» και να τερματιστεί το κύμα διαδηλώσεων και ταραχών στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι, κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών.

«Αύριο, θα συναντηθώ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, για να εξερευνήσουμε και ελπίζω να προχωρήσουμε προς ένα κοινωνικό συμβόλαιο που θα μας επιτρέψει να φθάσουμε όλοι ενωμένοι, με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα, σε καλύτερες λύσεις στα προβλήματα που πλήττουν τους Χιλιανούς», είπε ο Πινιέρα το βράδυ της Δευτέρας σε διάγγελμά του προς το έθνος.