Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την έγκριση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξασφάλισαν οι τέσσερις προτεινόμενοι για τη Διοίκηση της ΕΡΤ, καθώς η πλειοψηφία γνωμοδότησε θετικά. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Ζούλα, Γιώργο Γαμπρίτσου για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ αντιστοίχως, και τους Νίκο Ελματζιόγλου και Ιωάννα Στεφανάκη για τις θέσεις δύο μελών στο ΔΣ. «Υπέρ» της πρότασης της κυβέρνησης μόνο η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ «κατά» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. «Παρών» δήλωσαν το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ 25.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την ψηφοφορία, παρενέβη ο εποπτεύων υπουργός της ΕΡΤ, Στέλιος Πέτσας, υποστηρίζοντας, όπως αναφέρεται, ένα ξεκάθαρο πλάνο, επί του οποίου η νέα Διοίκηση θα κρίνεται και θα αξιολογείται. «Δεν έχουμε καμία διάθεση εμπλοκής ούτε στο ενημερωτικό, ούτε στο ψυχαγωγικό, ούτε στο αθλητικό πρόγραμμα. Τα κανάλια της ΕΡΤ θα παραμείνουν, θα περιμένουμε το πλάνο», είπε ο Στ. Πέτσας.

Ευθύνες στους εργαζόμενους για το μαύρο

Κατά τη συζήτηση πριν την ψηφοφορία, το λόγο έλαβαν τόσο ο νέος πρόεδρος, Κωνσταντίνος Ζούλας, όσο και ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Γαμπρίτσιος. Ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που αφορούν την λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης, όμως αναμφίβολα οι αναφορές του για το μαύρο της κυβέρνησης Σαμαρά στην ΕΡΤ ήταν από τις σημαντικότερες. Ο ίδιος υποστήριξε πως την ευθύνη για το μαύρο φέρουν οι εργαζόμενοι, αναφέροντας, μεταξύ άλλων:

«Οι πολίτες πράγματι θυμούνται την περιβόητη ημέρα που έκλεισε η ΕΡΤ. Το 2011, δηλαδή, επί κυβέρνησης Παπανδρέου, στην ΕΡΤ είχαν γίνει 18 στάσεις εργασίας, 10 απεργίες 24ωρες και 2 τριήμερες απεργίες. Το 2012, δηλαδή, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας συνεχίστηκαν και η ΕΡΤ, τότε, δεν μετέδωσε δελτία ειδήσεων επί 42 συνεχόμενες ημέρες. Το πρώτο μισό του 2013, το εξάμηνο, δηλαδή, που προηγήθηκε του κλεισίματος, είχαμε 39 στάσεις εργασίας, 20 απεργίες και 11 Σαββατοκύριακα χωρίς δελτία ειδήσεων. Συνέβη το πρωτοφανές να έχουμε τότε μείζονος σημασίας γεγονότα, όπως η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Ολάντ στην Αθήνα, αλλά και η επίσκεψη του τότε Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα και να μην τα προβάλει καν η ΕΡΤ, γιατί είχε απεργία. Αν, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, το μαύρο στην ΕΡΤ είχε προκύψει πολύ πριν κλείσει» ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ συνέχισε στηλιτεύοντας τις διαδικασίες με τις οποίες επανήλθε η ΕΡΤ.

«Μπορώ να κατανοήσω τις ενστάσεις για τον τρόπο που έκλεισε η ΕΡΤ, αλλά, για να είμαστε επίσης ειλικρινείς μεταξύ μας, ανάλογες ενστάσεις θα έπρεπε να ακουστούν και για τον τρόπο που επαναλειτούργησε η ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι είχαν αποζημιωθεί πλήρως και επαναπροσλήφθηκαν στο σύνολό τους χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης, με συνέπεια ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται στην ΕΡΤ 2.200 συνάδελφοί μου, εκ των οποίων μέχρι 40 ετών είναι μόλις 170 πρόσωπα. Η ΕΡΤ χρήζει γενναίας ανανέωσης του προσωπικού, προφανώς χωρίς να γίνει καμία απόλυση. Αλλά πρέπει να βρεθεί τρόπος ανανέωσης του προσωπικού» σημείωσε, θέτοντας θέμα αξιολόγησης των εργαζόμενων.

Ακόμα, ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ άφησε αιχμές για την κατάσταση και τα οικονομικά της ΕΡΤ που παραλαμβάνει, αναφερόμενος στα έσοδα και στα έξοδα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

«Από το τέλος εισπράττονται 180 εκατομμύρια ευρώ. Τα διαφημιστικά έσοδα εκτιμώνται φέτος περί τα 7,5 εκατομμύρια, το 1,5 εκατομμύριο είναι από τις αθλητικές διοργανώσεις και από το ποδόσφαιρο. Όμως, η ΕΡΤ έχει να δώσει 63 εκατομμύρια σε μισθοδοσία, 20 εκατομμύρια σε ΦΠΑ, 24 εκατομμύρια ως υποχρέωση επιστροφής μερίσματος στο κράτος, 35 εκατομμύρια για λειτουργικά έξοδα (κόστος συντήρησης, εξοπλισμό κ.λπ.) και έχει άλλα 42 εκατομμύρια σε επενδύσεις για πρόγραμμα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό, εκ των οποίων η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 35,3 εκατομμύρια για το αθλητικό πρόγραμμα» ανέφερε, τονίζοντας πως «Με άλλα λόγια, η ΕΡΤ για την επόμενη χρονιά έχει διαθέσιμα περί τα 2 εκατομμύρια για επενδύσεις, όταν ένα βαν HD κοστίζει 1,5 εκατομμύρια και άλλα 2 με 3 εκατομμύρια για να παράξει πρόγραμμα σε 5 τηλεοπτικούς σταθμούς και 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς εκτός των περιφερειακών σταθμών, τις ορχήστρες κ.λπ. Αυτό που παραλαμβάνουμε σήμερα δεν μπορεί να σας κάνει υπερήφανους».

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Κ. Ζούλας δέχθηκε τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον ρόλο του στον επικοινωνιακό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας, με τον ίδιο να απαντά σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως «ούτε συμμετείχα σε καμία ομάδα αλήθειας ούτε συμμετείχα στην αρχισυνταξία ιστοσελίδων».

Γαμπρίτσιος: Δεν έχω κομματική ταυτότητα

Εκτός του Κ. Ζούλα, τον λόγο έλαβε και ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Γ. Γαμπρίτσιος, υποστηρίζοντας πως πηγαίνει στην ΕΡΤ ως τεχνοκράτης, θέτοντας ως «γνώμονά» του τον «επαγγελματισμό και το σωστό, τον πλουραλισμό και την εγκυρότητα στην ενημέρωση».

«Δεν έχω κομματική ταυτότητα. Πηγαίνω στην ΕΡΤ ως τεχνοκράτης και όχι ως εκπρόσωπος κόμματος», απάντησε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος, σε σχόλια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση διορίζει κομματική διοίκηση. «Γνώμονάς μου θα είναι ο επαγγελματισμός και το σωστό, ο πλουραλισμός και η εγκυρότητα στην ενημέρωση», είπε ο Γ. Γαμπρίτσος και ενημέρωσε ότι, σε αυτή τη φάση, δεν είναι δυνατό να γίνουν όλες εσωτερικές παραγωγές. «Αυτή τη στιγμή οι μεικτές και εξωτερικές παραγωγές είναι ένας τρόπος για να γίνει η δουλειά που πρέπει από την ΕΡΤ», είπε και τόνισε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η ανανέωση του προσωπικού και η βελτίωση των δεξιοτήτων του, μέσω της εκπαίδευσης, ιδίως στα νέα μέσα.

Ακόμα, προανήγγειλε αλλαγές του εσωτερικού κανονισμού, σημειώνοντας πως πρέπει να επικαιροποιηθεί, καθώς και να χρησιμοποιηθούν μοντέρνα εργαλεία αξιολόγηση και διοίκησης, ενώ αναφέρθηκε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΡΤ.