Η έκτακτη επιχορήγηση των ιδιωτικών ΜΕΘ, που παρουσιάζεται από κυβέρνηση και πολλά ΜΜΕ ως «επιστράτευση» ή ακόμα και «επίταξη», προβλέπει υπέρογκες αποζημιώσεις για κάθε μέρα χρήσης των ιδιωτικών μονάδων και συγκεκριμένα 1.600 ευρώ νοσήλεια για τις πρώτες τρεις ημέρες και 1.300 ευρώ για κάθε επόμενη. Το συνολικό ποσό θα είναι τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Απόφαση, ωστόσο το τελικό ύψος είναι άγνωστο αναφέρεται ότι καθώς δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν οι ανάγκες. Η Απόφαση έχει ημερομηνία λήξης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να παραταθεί. Μάλιστα για τη μεταφορά του περιστατικού απαιτείται η «συναίνεσης και αποδοχή του από την ιδιωτική κλινική». Υπεύθυνος συντονισμού και εποπτείας της διαδικασίας διακομιδής ασθενών από δημόσια νοσοκομεία σε τμήματα νοσηλείας ή και ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών ορίζεται το ΕΚΑΒ»
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τα χρήματα σε ιδιώτες, προβλέπεται ότι αυτοί θα νοσηλεύουν περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον COVID-19, ενώ δημόσια νοσοκομεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιτατικών με κορονοϊό. Αυτό αφένος καταδεικνύει τις περιρισμένες δυνατότητες του ΕΣΥ, αφετέρου είναι κάτι που καταγγέλλουν πλέον οι γιατροί, μιλώντας για αναβολές χειρουργείων και σοβαρές παθήσεις που χρειάζονται ΜΕΘ. Το «ΜΕΤΑ Υγειονομικών» σχολιάζει ότι «είναι εντυπωσιακό ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία όχι μόνο απολαμβάνουν το διπλάσιο νοσήλιο, αλλά εξαιρούνται από την υποχρέωση να καταβάλλουν clow-back και rebate. Μάλιστα τα ιδιωτικά νοσοκομεία μπορούν να αναπτύξουν τάχιστα νέες κλίνες ΜΕΘ, χωρίς να είναι υποχρεωμένα να ελεγχθούν πριν τις θέσουν σε λειτουργία για την καταλληλότητα τους.»
Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και στέλεχος του ΠΑΜΕ, σχολίασε στο atexnos.gr την απόφαση λέγοντας:
«Η απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείαςείναι ψευδεπίγραφη. Επί της ουσίας χρηματοδοτεί ιδιώτες με ζεστό χρήμα και τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν.
Το έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ σε πιο λάιτ εκδοχή.
Επίταξη σημαίνει λειτουργία ιδιωτικών δομών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους , αμοίβοντας το προσωπικό με όρους δημοσίου όσο η πανδημία σκοτωνει κόσμο!
Αυτό λέει η ΟΕΝΓΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία των νοσοκομείων».
Την ίδια μέρα μάλιστα, η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), είχε συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, μετά την κινητοποίησή της, λαμβάνοντας την απάντηση ότι τίποτα από όσα ζητούν εδώ και μήνες οι γιατροί δεν μπορεί να υλοποιηθεί:
«Καμία ουσιαστική δέσμευση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που θέσαμε. Για κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, για διορισμό όλων των συναδέλφων που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις 940 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, για μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των επικουρικών γιατρών, για να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα συνάδελφοι παθολόγοι και πνευμονολόγοι με εξειδίκευση στην εντατικολογία που η πρόσφατη προκήρυξη για τις ΜΕΘ τους αποκλείει, για την ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού ΜΕΘ, για να μπορούν να δώσουν εξετάσεις οι συνάδελφοι ειδικευόμενοι για τον τίτλο ειδικότητας πριν την εκπλήρωση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, για επίταξη των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας. Σε όλα η απάντηση ήταν η μόνιμη επωδός «δεν μπορεί να γίνει τίποτα από αυτά που λέτε γιατί υπάρχουν νομικοί και οικονομικοί σκόπελοι».»