Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη η τετραμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ. Στη συνάντηση συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών και μεταφορών των τεσσάρων χωρών, στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας. Είναι η τρίτη τετραμερής διάσκεψη των χωρών που αφορά στη διασυνοριακή τους συνεργασία.

Στο πλαίσιο της διμερούς, ο Ν. Κοτζιάς θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε «οι αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επιτείνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Σχετικά με τις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στη συνάντηση, τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνδεσιμότητα και η συνεργασία, με στόχους, την ένταξη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την προετοιμασία της συνεργασίας τους, εντός, πλέον, της ΕΕ. Τέλος, πρότεινε να επεκταθεί η συνεργασία και σε επίπεδο αρμόδιων διευθύνσεων των υπουργείων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις Αραβικές χώρες.

 
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ν. Κοτζιάς, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter που έκανε το υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας για την ανέγερση «θετικής ατζέντας συνεργασίας».


 
Επιπροσθέτως, ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία για την Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, η οποία ξεκίνησε από την ελληνική πλευρά πριν από 2,5 χρόνια, έχει γίνει θεσμός και έχει διευρυνθεί, με τη συμμετοχή και άλλων υπουργών πέραν των υπουργών Εξωτερικών. Σχετικά με το κλίμα της συνάντησης, τόνισε, «έγινε ένας κοινός τόπος συνύπαρξης μας, ανταλλαγής γνωμών με ευθύτητα, με αμεσότητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα κάνουμε. Και με έναν τρόπο που καλά είναι να τον υιοθετήσει και ένα άλλο τμήμα της Ευρώπης που πιο πολύ συζητά γραφειοκρατικά, παρά δημιουργικά. Έχουμε προβλήματα, όμως το να τα σκεπάζουμε δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αυτό που κάνουμε, που τα συζητάμε, ανταλλάσσουμε σκέψεις, κριτικές, παρατηρήσεις, βοηθάει στη λύση των προβλημάτων και στο να προχωράμε»
 

Όσον αφορά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, και ειδικότερα τη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε, ότι διεξάγεται ένας «κατ΄επίφαση» εμφύλιος πόλεμος, καθώς συμμετέχουν σε αυτόν 9 δυνάμεις, ενώ, στη συνέχεια, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη νομοθεσία της Συρίας η οποία δεν εξασφαλίζει τις περιουσίες των 14.000.000 προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, κάνοντας αμφίβολη την επιστροφή τους στη χώρα. Επιπλέον, σχολιάζοντας την παρουσία της Τουρκίας στο Αφρίν, ανέφερε ότι ένα τέτοιο γεγονός θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνθήκη της Λωζάνης στα ανατολικά της σύνορα, κάτι που απασχολεί αρκετές χώρες, όπως την Ελλάδα.
 
Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς, ζήτησε στενή συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες των τεσσάρων χωρών, σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τη φύλαξη των συνόρων, ενώ πρότεινε συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.