Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» την Παρασκευή, που αφορά, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των F-16 και την «εν συνεχεία υποστήριξη» (Follow-On Support/FOS) των «Mirage-2000», την οποία έχει αναλάβει η αμερικανική Lockheed Martin, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής. Κύρια αιτία, μία αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, με την οποία συντελείται η πλήρης στρατιωτικοποίηση των συνόρων και συστήνει τη θέση του Εθνικού Συντονιστή για τη διαχείριση του προσφυγικού και δίνει τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις συμβάσεων για λόγους ασφαλείας.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν φεύγει από το βάρος και την ευθύνη, αλλά έρχεται και αναλαμβάνει επιπλέον βάρος και όποια ευθύνη χρειαστεί προκειμένου να προασπίσει την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων αλλά και την εσωτερική ασφάλεια» απάντησε, μεταξύ άλλων, στην κριτική ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την τροπολογία για την οποία δεν υπήρξε διαβούλευση, και μάλιστα, με τον τρόπο που κατατέθηκε, δέχθηκε κριτική πως ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης δεν ήταν ενήμεροι.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας δεν ετοιμάζονται να πάνε στον πόλεμο αλλά να διασφαλίσουν την ειρήνη. Καλώντας τους βουλευτές να υπερψηφίσουν, είπε ότι το νομοσχέδιο ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητα των F-16, επιτρέπει σε όλα τα Mirage να πετούν πάνω από το Αιγαίο και να το ξανασκεπάσουν με τα φτερά τους, και στα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού να έχουν τα αναγκαία ανταλλακτικά. Υπερψηφίστε με αίσθηση εθνικού καθήκοντος».

Στην επίμαχη διατύπωση στην τροπολογία αναφέρεται συγκεκριμένα πως «ορίζεται ότι η διαδικασία σύναψης των ανωτέρω συμβάσεων μπορεί να διενεργείται (ανεξαρτήτως ποσού) κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, για την αντιμετώπιση της έκτακτης και απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών, λαμβανομένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται». Παρουσιάζοντας την τροπολογία, ο παριστάμενος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, δήλωσε ότι «η ευθύνη πρέπει να έχει τα ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί».

Απαντώντας στην κριτική για την κατάθεση της τροπολογίας για τον «Εθνικό Συντονιστή» και τη θέσπιση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, αναφέρθηκε στον επείγοντα χαρακτήρα αυτής και τόνισε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν φεύγει από το σχετικό βάρος και την ευθύνη, αλλά αναλαμβάνει περισσότερο βάρος, για να προασπίσει την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια. «Εάν επιδείξετε υπομονή και καλοπιστία θα δείτε τι καλύτερη επίδοση θα υπάρχει και για τα σύνορα και για τη εσωτερική ασφάλεια» ανέφερε ακόμα ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός και το νομοσχέδιο δέχθηκαν σφοδρή κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΚΕ, με χαρακτηριστική την αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, που είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα και ότι τα ΜΕΑ θα υπηρετούν ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.

Η εσωτερική ασφάλεια και ο Παναγιωτόπουλος

«Το νομοσχέδιο επαυξάνει ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων και κρατά το ξίφος της Ελλάδας “λαμπερό και κοφτερό”» είπε ακόμα ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ενώ οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση ήταν έντονες. Μάλιστα, σε μία πύρινη ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση, ρωτώντας «Έχει δώσει ο ίδιος τέτοια εντολή στον υπουργό του, όπως ανατριχιαστικά ανακοίνωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή;» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, που πριν λίγες μέρες πάγωσε μόνος του για δύο ώρες τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία μέχρι να τον συνεφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα μας ενημέρωσε πως έχει λάβει εντολή ο στρατός να φροντίζει εκτός από τη φύλαξη των συνόρων της χώρας και για την εσωτερική ασφάλεια» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ήταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος στο Παρίσι την τελευταία φορά που ο στρατός “μεριμνούσε” για την εσωτερική ασφάλεια και να έχει ξεχάσει, αλλά τώρα οφείλει να πει ξεκάθαρα: Έχει δώσει ο ίδιος τέτοια εντολή στον υπουργό του, όπως ανατριχιαστικά ανακοίνωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή;» πρόσθετει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εάν ναι, τα πράγματα είναι σοβαρά. Εάν όχι, να τον διαψεύσει το γρηγορότερο, γιατί παρόμοιες δηλώσεις αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία μας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και «ελληνικά drone» υπόσχεται ο Παναγιωτόπουλος

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Στις επαφές του υπουργείου Άμυνας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θα οδηγήσουν σύντομα στην παραγωγή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage.

Εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, την αμυντική μας βιομηχανία και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε σύντομα το ελληνικό UAV είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος. Σημείωσε ότι καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ έχουν ήδη αναπτύξει 3-4 πρωτότυπα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ ένα ακόμα πρωτότυπο θα δοκιμαστεί το καλοκαίρι στη Θεσσαλία. Στη Τουρκία, παρατήρησε ο υπουργός, πήρε 15 χρόνια να αναπτύξουν το δικό τους ΜΕΑ, αλλά εμείς, δεν έχουμε παρά να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ και η ελληνική προσπάθεια θα έχει σύντομα αποτέλεσμα είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Ενημέρωση έκανε ο υπουργός και για το πρόγραμμα απόκτησης τριών στοιχείων UAV από τις ΗΠΑ «με στρατηγικές-εποπτικές δυνατότητες από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Λιβύη. Και μην μου πείτε ότι δεν πρέπει να ελέγχουμε την περιοχή μέχρι τη Λιβύη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και ότι πρέπει να πηγαίνουμε μόνο από τον Έβρο έως την Κρήτη». Ενημέρωσε επίσης ότι έχει ήδη προκριθεί από το ΚΥΣΕΑ, ως ξεχωριστό υποπρόγραμμα, η απόκτηση δύο ακόμα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ισραηλινής κατασκευής.

Να γνωρίζουν οι γείτονές μας ότι τίποτα δεν μένει αναπάντητο, δήλωσε ο εισηγητής τη Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης αναφερόμενος στις προερχόμενες από τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας προκλήσεις και την απορρέουσα ευθεία αμφισβήτηση από τουρκικής πλευράς των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

«Να γνωρίζουν στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε ο Μ. Λαζαρίδης σημειώνοντας την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας, στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Η Τουρκία, πρόσθεσε, «τόσο με τη ρητορική της όσο και με τις επιλογές πολιτικής της απέναντι στη χώρα μας, ιδιαίτερα με την τελευταία άκυρη και ανυπόστατη συμφωνία με τη Λιβύη ή καλύτερα με την παραπαίουσα κυβέρνηση της Τρίπολης, απομακρύνεται από αυτήν» είπε χαρακτηριστικά.

Η στάση των κομμάτων

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας είπε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ ρυθμίζει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες επί των συγκεκριμένων θεμάτων που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για τα F-16 και για τα Mirage και για τα ανταλλακτικά του Πολεμικού Ναυτικού και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα..

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο εισηγητής του Γ. Φραγγίδης είπε όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν, είτε φίλοι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε στο ΝΑΤΟ, αλλά και η γείτονα χώρα, ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, πέρα από την οποία δεν γίνεται αποδεκτή καμία ενέργεια υπονόμευσης της εθνικής μας κυριαρχίας. «Επιβάλλεται, λοιπόν, η διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων»  είπε ο Γ.  Φραγγίδης. Εξέφρασε επίσης τη θετική στάση του ΚΙΝΑΛ επί της αρχής και επί των άρθρων, καθώς και επί των τροπολογιών πλην αυτής για τον Εθνικό Συντονιστή.

Από το ΚΚΕ, ο Ν. Παπαναστάσης είπε ότι η πολιτική που ασπάζεται το δόγμα πως αν η Ελλάδα είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προστατεύσει δήθεν τα κυριαρχικά της δικαιώματα έχει πλήρως αποδεδειγμένα και ιστορικά χρεοκοπήσει. Υποστήριξε επίσης ότι η αμυντική ικανότητα της χώρας εξασφαλίζεται από τον λαό μας, από Ένοπλες Δυνάμεις που δεν θα είναι τμήμα του ΝΑΤΟ. Εξασφαλίζεται με την πάλη και το αίμα και τις θυσίες του λαού και είναι απολύτως συνδεδεμένη με τον αγώνα για λαϊκή ευημερία, για βαθιές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.

Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης είπε ότι η κατάθεση της τροπολογίας για τον Εθνικό συντονιστή αναγκάζει τους βουλευτές του κόμματος, αντί για «παρών» να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο Α. Μυλωνάκης από το κόμμα του Βελόπουλου τόνισε ότι χρονίζει η αναβάθμιση των F16. Ήταν ανάγκη να φτάσουμε στο «παρά πέντε»; Ξέρετε ότι για να ξεκινήσει το υπόστεγο της ΕΑΒ, για να μπορέσει να λειτουργήσει, θέλουμε αρκετό χρονικό διάστημα; Ξέρετε ότι θέλουμε να πάρουμε τετρακόσιους έμπειρους τεχνίτες, οι οποίοι έφυγαν και βρήκαν δουλειά αλλού, στο εξωτερικό; Όσο για τη στάση του κόμματός του είπε ότι το υπερψηφίζει, πλην του άρθρου 6 για το προσωπικό των ΕΔ.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σ. Σακοράφα χαρακτήρισε «νοσηρό» το ότι δεν έχουμε αίσθημα ασφάλειας ανάλογο με τον πακτωλό των χρημάτων που έχουμε ξοδέψει για τις εισαγωγές οπλικών συστημάτων από ΗΠΑ αλλά και από Γερμανία. Δήλωσε πάντως «παρών» επί της αρχής αλλά θετικά στα άρθρα του νομοσχεδίου, με κυριότερη την επιφύλαξη που αναφέρεται στην απουσία μακρόχρονου εθνικού σχεδιασμού στο θέμα των εξοπλισμών.