Η εφημερίδα Χουριέτ έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι η κινητοποίηση αυτή ήρθε ως απάντηση σε πληροφορίες για νέο πραξικόπημα που θα επιχειρείτο.

Ο «έλεγχος» της βάσης ολοκληρώθηκε τα χαράματα της Κυριακής ενώ έξω αυτή είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές της κυβέρνησης που ζητούσαν το κλείσιμο της βάσης. Νωρίτερα τουλάχιστον Πολλοί αναλυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη καθώς στην βάση αυτή φημολογείται ότι η αμερικάνική κυβέρνηση διαθέτει ακόμα και πυρηνικά όπλα.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ δυσκολεύουν καθημερινά όσο ο Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την επίθεσή του στη στρατιωτική ηγεσία των αμερικάνων που βρίσκονται στις βάσεις της χώρας κατονομάζοντας πλέον ονομαστικά αμερικάνους στρατηγούς για το ρόλο που έπαιξαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στο τελευταίο επεισόδιο ο Ερντογάν κατηγόρησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήταν αυτή που έδωσε στους πραξικοπηματίες τις συντεταγμένες που βρισκόταν προκειμένου να γίνει η επιχείρηση δολοφονίας του.

Απόταξη σχεδόν 1.400 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων

Στην απόταξη 1.389 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που πιστεύεται ότι διατηρούσαν δεσμούς με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Η είδηση μεταδόθηκε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε πολλές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο των στρατιωτικών ακαδημιών.

Η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Ο ίδιος ο ιεροκήρυκας αρνείται κάθε ανάμιξή του και έχει καταδικάσει την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.