Μεγάλα προβλήματα προκαλεί πλέον στην κυβέρνηση η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, με την κατάσταση στα νησιά αλλά και στον Έβρο να γίνεται όλο και πιο ανησυχητική.  Η ένταση πυροδοτήθηκε από τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν να διαρρέουν πως η χώρα σταματά να απαγορεύει από πρόσφυγες και μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, ως απάντηση στον αιματηρό βομβαρδισμό τουρκικών θέσεων στην Ιντλίμπ από δυνάμεις του Άσαντ που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες στρατιώτες νεκρούς.

Μπορεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να διέψευσε λόγω πιέσεων της ΕΕ το γεγονός ότι ανοίγουν τα τουρκικά σύνορα, αλλά σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu το βράδυ της Παρασκευής κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πάρει μέτρα κατά της Συρίας στην Ιντλίμπ, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «λόγω των μεγάλων προσφυγικών ροών, δεν θα είναι εύκολο να δώσει κανείς εγγυήσεις για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι για τη Σάμο. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο  για «μια οργανωμένη μαζική παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας» τονίζοντας παράλληλα πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό, τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορα μας».

Η κυβέρνηση κλείνει τα σύνορα στον Έβρο – Πυρά από την αντιπολίτευση

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.

«Παγιδευμένοι» στον Έβρο

Από το απόγευμα της Παρασκευής χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν στα σύνορα του Έβρου, ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών και προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα. Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται στον Έβρο από την Παρασκευή, κάτω από ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες.

Η ελληνική κυβέρνηση  σε μια προσπάθεια να σφραγίσει τα χερσαία σύνορα έκλεισε το τελωνείο Καστανιών στον Έβρο. Αυξάνεται η παρουσία της αστυνομίας προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής και με στόχο την αποθάρρυνση των ανθρώπων που συρρέουν στα σύνορα.

Παραμένουν «στο κόκκινο» Λέσβος και Χίος

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση σε Λέσβο και Χίο, λίγες μέρες μετά τα όργια καταστολής των αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, την Παρασκευή 71 άνθρωποι έφτασαν με λέμβο στη Μυτιλήνη, ενώ 54 άνθρωποι έφτασαν επίσης με λέμβο στο Πυθαγόρειο στη Σάμο. Στην περιοχή της Μεγίστης περισυνελέγησαν ακόμα 26 άνθρωποι μετά από επιχείρηση διάσωσης.

Στη Λέσβο και τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ διακινήθηκε την Παρασκευή η ψευδής φήμη πως καράβι στο λιμάνι της Μυτιλήνης περιμένει πρόσφυγες και μετανάστες για να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα. Περίπου 150 άτομα κινήθηκαν υπό άσχημες καιρικές συνθήκες προς το λιμάνι, όπου ακινητοποιήθηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας που τους οδήγησε πίσω τον καταυλισμό. Το βράδυ της Παρασκευής  κοντά στην περιοχή του Καρά Τεπέ, ομάδα φασιστών έσπευσε στην περιοχή χωρίς όμως να προκληθούν επεισόδια. Η ομάδα αυτή παρέμεινε για αρκετή ώρα κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και άρχισε να ψάχνει αυτοκίνητα μελών ΜΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του stonisi.gr το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκε απόπειρα αυτοκτονίας στο κέντρο της Μόριας, όπου είχε επίσης φτάσει η ψευδής φήμη για το καράβι που περιμένει τους ανθρώπους για να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να ξεκινήσουν για το λιμάνι, πριν τους αποτρέψει η αστυνομία.

Δημοσίευμα του «Πολίτη της Χίου» αναφέρει ότι από το βράδυ της Παρασκευής έχουν ξεσπάσει επεισόδια στο κέντρο της ΒΙΑΛ ανάμεσα σε ομάδες Σύρων και Σομαλών. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν συνεχώς ακόμη και με τη χρήση χημικών, ενώ έχουν προσαχθεί άτομα στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου.