«Η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία και αφού η άλλη πλευρά έχει αποδείξει έμπρακτα πως θέλει πραγματικά λύση. Εκτός και αν υπάρχουν κάποιοι τόσο πρόθυμοι για να απεμπολήσουν τα εθνικά συμφέροντα. Για μας το ζήτημα έκλεισε εδώ. Εμείς συνένοχοι σε μια ιστορία που θα τραυματίσει την ψυχή του έθνους δεν θα γίνουμε» δήλωσε από βήματος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας την ακροδεξιά στροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τις πιο ακραίες απόψεις που ζητούν να μην δοθεί λύση στην παρούσα συγκυρία.

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο ακροατήριο του κόμματός του πως ακόμα και στην περίπτωση που έρθει λύση για το ζήτημα με αναφορά στον όρο «Μακεδονία» δεν θα την δεχόταν, την ώρα που όλο και περισσότερα στελέχη της ηγεσίας του ανακοινώνουν πως πρόκειται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, ολοκληρώνοντας την πλήρη στροφή του αρχηγού του κόμματος στην ακροδεξιά ρητορική.

Σημειώνεται πως, σχολιάζοντας το συλλαλητήριο της προηγούμενης Κυριακής, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στάση του κόμματος, ενώ από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έχει φροντίσει με «διαρροές» να εκφράσει πιο μετριοπαθή στάση.

Σε «ευρωπαϊκή γραμμή» η Ντόρα

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και αρμόδια των διαπραγματεύσεων του 2008, Ντόρα Μπακογιάννη, στέλνει αντίθετο σήμα, χαρακτηρίζοντας εγκληματική τη στάση της Ελλάδας να μην αποδέχεται μία ονομασία που αποδίδουν όλο και περισσότερα κράτη, και τονίζοντας πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
 
«Ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται σαν αρχηγός κόμματος και όχι σαν πρωθυπουργός» δήλωσε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογάννη, επισημαίνοντας ότι «είναι έγκλημα όλος ο κόσμος να λέει τα Σκόπια “Μακεδονία” και εμείς να τους λέμε “φούφουτους”» ξεκαθάρισε η Ντ. Μπακογιάννη μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
 
«Εγώ δεν θα πάω, αλλά σέβομαι αυτούς που θα πάνε και δεν θα κουνάω το δάχτυλο» τόνισε επίσης αναφορικά με το συλλαλητήριο, ενώ έμμεσα ενέκρινε τη στάση της κυβέρνησης, αφήνοντας αιχμές πως «πάτησε» την εθνική γραμμή που χαράχτηκε στις διαπραγματεύσεις του 2008.
 
«Η τότε κυβέρνηση και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα χαράξαμε κοινή εθνική γραμμή, πάνω στην οποία πάτησε σήμερα ο κ. Τσίπρας» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες είχαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή το 2008 και γι' αυτό δεν κατέβηκαν σε συλλαλητήρια.
 
«Το πληρώσαμε, και εγώ το πλήρωσα το Βουκουρέστι, αλλά θα το ξανάκανα, γιατί οι μεγάλες δυνάμεις δεν δέχονται να τους λες ξερό “όχι”» υπογράμμισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι «όλα τα κόμματα και οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες είπαν τότε ότι έχουμε κοινή εθνική γραμμή».
 
Ερωτηθείσα εξάλλου για τις αναφορές Ζάεφ ότι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχτεί την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια», όπως επίσης και ότι είχαν δεχτεί άλλες ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει συζητήσει θέμα διπλής ονομασίας στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.
 

Άδειασμα από ΕΛΚ

Παράλληλα, τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη, και κυρίως από το «πατρικό» κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε αντίθετο μήκος κύματος από αυτό του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, χαρακτηρίζει τη συγκυρία ως «παράθυρο ευκαιρίας», ελπίζοντας σε «συγκεκριμένα» αποτελέσματα.

«Ελπίζω ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα βρεθεί και καλωσορίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε ο Ζ. Ντολ στο Euractiv.

«Κόλαφος» το ΕΛΚ για ΝΔ

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση αυτή του αρχηγού του ΕΛΚ προκάλεσε την αντίδραση, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του αντιπροέδρου της ευρωβουλής και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, που έστρεψαν τα πυρά τους κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της, η δήλωση αυτή «αδειάζει πανηγυρικά την τυχοδιωκτική τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος, στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., υιοθέτησε τη ρητορική της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς, με μοναδικό σκοπό την επιδίωξη μικροκομματικού οφέλους».
 
«Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τον Κυρ. Μητσοτάκη στην απομόνωση στην Ευρώπη. Ο τυχοδιωκτισμός και η μικροπολιτική, άλλωστε, δεν υπήρξαν ποτέ καλοί σύμβουλοι» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Μετά τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και ο επικεφαλής του ΕΛΚ απορρίπτει τον εθνολαϊκισμό και τον καιροσκοπισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη» έγραψε ο Δ. Παπαδημούλης σε ανάρτησή του στο Twitter.