Οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν άλλες δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό επίπεδο και μία σε στρατιωτικό. Τις δηλώσεις του στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Anadolou μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με τον στενό συνεργάτη του Ερντογάν να αναφέρεται στις διερευνητικές συνομιλίες ως έναν μηχανισμό που δημιουργήθηκε το 2002 για να συζητηθούν εδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και συνεχίστηκε μέχρι το 2016.

«Όποια ήταν τα ζητήματα, όποια ήταν θέματα που συζητούσαν τότε θα συνεχίσουν να τα συζητούν και σήμερα» ανέφερε, ως συνέχεια του 61ου γύρου των διερευνητικών διαπραγματεύσεων θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε. Πρόσθεσε ωστόσο πως σε αυτές τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις θα υπάρχουν άλλες δύο σημαντικές διαπραγματευτικές διαδικασίες, η μια θα είναι σε πολιτικό επίπεδο και η άλλη σε στρατιωτικό επίπεδο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Επομένως, διά στόματος Καλίν, αναμένονται τρία σκέλη διαπραγματεύσεων, με τον ίδιο να τονίζει πως «Περιμένουμε ότι θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ελπίζουμε και προγραμματίζουμε», προσθέτοντας ότι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα συζητούνται θέματα οικονομίας έως τουρισμού, θέματα ασφάλειας συνόρων έως μειονοτήτων.

Ακόμα, όπως μεταφέρεται, στις στρατιωτικές συνομιλίες θα υπάρξει μια δομή στην οποία θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών σχετικά με τη θάλασσα, τον αέρα και τα σύνορα. Όπως είπε, έχουν γίνει μια σειρά επαφές γι αυτό και αυτή τη βδομάδα έγιναν σε αυτό το πλαίσιο συναντήσεις στο ΝΑΤΟ. Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η ημερομηνία πραγματοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών. Είναι πολύ σημαντικό για τον Τούρκο Πρόεδρο να δώσει χώρο στην διπλωματία, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία για διαπραγματεύσεις, δήλωσε.

Για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ιμπαρχίμ Καλίν ανέφερε πως αναμένουν επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Νέες απειλές από Ερντογάν και Ακάρ

«Σήμερα ως μια από τις 10 χώρες που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν πολεμικά πλοία, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις και να προστατεύουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα” για να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους συμμάχους μας και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας» δήλωσε στο μεταξύ το Σάββατο ο Τούρκος Πρόεδρος, δίνοντας πάσα στον υπουργό Άμυνας της χώρας του, με αφορμή την επέτειο για τη ναυμαχία της Πρέβεζας τον Σεπτέμβριο του 1538.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας» φέρεται να δήλωσε ο Ακάρ, τονίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα φτάσει σε ισχυρότερο επίπεδο με την ολοκλήρωση των νέων σχεδίων που κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα» δήλωσε ακόμα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Παρών» Λιβύης στην ΑΟΖ

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, Μοχάμετ Τάχρ Σιγιάλα, την ώρα που στη χώρα γίνεται αλλαγή σκυτάλης, ο οποίος υποστήριξε σε δήλωσή του πως η χώρα του θα συζητήσει με την Ελλάδα και τη Μάλτα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της.

Η αναφορά θεωρήθηκε πως τραβάει αποστάσεις από την στενή συνεργασία με την Τουρκία, έγινε μετά τη συνάντηση του Σιγιάλα με τον Πρόεδρο της ΕΘνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης, ενώ όπως μεταφέρεται, ο δεύτερος έδωσε εντολή στις εταιρείες που δραστριοποιούνται σε αμφισβητούμενες περιοχές να σταματήσουν τις έρευνες.

Και ο Πομπέο στην Ελλάδα, «χωρίς» στατιωτικοποίηση

Στο μεταξύ, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανατολική Μεσόγειο, οι ΗΠΑ ψάχνουν ισχυρότερο «πάτημα» στην περιοχή μέσω της ελληνικής κυβέρνησης. Λίγο πριν το ταξίδι του στην Ελλάδα, ο Μάικ Πομπέο ανακοίνωνε ότι οι δύο χώρες θα ανανεώσουν τη δέσμευση «για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες». Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν θέσει το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μάικ Πομπέο, θα βρεθεί στις 27 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα για να «γιορτάσει» την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει σε ανακοίνωση του για την επικείμενη επίσκεψη Πομπέο, πως «στην Ελλάδα, ο υπουργός Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια για να ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες».

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο θα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θα τον υποδεχτεί ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η παρουσία των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη αυξάνεται σταθερά. Ο Μ. Πομπέο αναμένεται ότι θα δώσει έμφαση στη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων ενεργειακής υποδομής που υλοποιούνται στη χώρα μας, ενώ θα υπογράψει και διμερή συμφωνία για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα.

Διαβάστε ακόμα:

Επανέναρξη Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας – Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής για την αν. Μεσόγειο

«Στη Θεσσαλονίκη, θα δείξουμε πώς βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, επενδύοντας στο μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες στο να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ένας πιο ικανός εταίρος για τις ΗΠΑ στους τομείς της ενεργειακής διαφοροποίησης και ανεξαρτησίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος σταθμός του ταξιδιού θα είναι η Κρήτη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί τον Μ. Πομπέο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος στάθηκε στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Μάικ Πομπέο στη Βάση της Σούδας, λέγοντας ότι αντανακλά την επέκταση της αμυντικής σχέσης μετά την επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί για την ανάγκη αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, είπε ότι ο Μάικ Πομπέο έχει καλωσορίσει τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις και την προοπτική της επιστροφής στον διάλογο. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ανακοίνωση για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στην επίσκεψη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι πρωταρχικός στόχος του ταξιδιού παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Τέλος, είπε ότι η πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι μια θετική εξέλιξη για ολόκληρη την περιοχή, ενώ σχετικά με την Τουρκία σχολίασε ότι οι σχέσεις με μια χώρα δεν επηρεάζουν τις σχέσεις με μια άλλη χώρα.