Οι οροθετικοί απαιτούν «από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποκαταστήσει άμεσα την ομαλή διάθεση αντιρετροϊκών στα φαρμακεία των νοσοκομείων και να σεβαστεί την αξιοπρέπεια, την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Θετικής Φωνής».

Οι ασθενείς διεκδικούν την αποδέσμευση της δαπάνης για τα αντιρετροϊκά φάρμακα από τον κεντρικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων και τη δημιουργία ανεξάρτητου κλειστού κωδικού που θα εγγυάται πλήρη πρόσβαση κάθε ανθρώπου που ζει με HIV/AIDS στο φάρμακό του. Επίσης, τάσσονται υπέρ της δημιουργίας παρατηρητηρίου ελλείψεων φαρμάκων και για την άμεση σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα.

Προειδοποίηση για κλιμάκωση

Τέλος, προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και τονίζουν ότι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες «για αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ευθεία απειλή έναντι της ζωής και της υγείας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μήνυση για τις ελλείψεις σε φάρμακα


Mήνυση κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τις ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στα νοσοκομεία, αναμένεται να καταθέσει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπεύθυνος Επικοινωνίας και Διεκδίκησης του Συλλόγου, Γιώργος Τσιακαλάκης, μετά το τέλος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Λαϊκό Νοσοκομείο.
 
Σύμφωνα με τον κ. Τσιακαλάκη,, «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ευθεία απειλή έναντι της ζωής και της υγείας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS».
 
Συνέχισε ο ίδιος λέγοντας ότι «προχωρήσαμε σε αυτή την πυροσβεστική πρωτοβουλία για την εξομάλυνση της κατάστασης, η οποία φαίνεται να δρομολογείται»
 
Ο κ. Τσιακαλάκης τόνισε ότι «η πηγή του προβλήματος είναι ότι τα αντιρετροϊκά φάρμακα αγοράζονται από τον κεντρικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων» και ζήτησε τη δημιουργία ανεξάρτητου κλειστού κωδικού που θα εγγυάται πλήρη πρόσβαση κάθε ανθρώπου που ζει με HIV/AIDS στο φάρμακό του.