Μάχες στο Μπεσικτάς, μολότοφ έκαψαν μέρος των γραφείων του κόμματος του Ερντογάν στη Σμύρνη. 
Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στην Άγκυρα ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. 
 
Εκατοντάδες διαδηλωτές -κυρίως φοιτητές- έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του πρωθυπουργού, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.
 
Περίπου 500 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταξίμ.
 
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, επεισόδια σημειώνονται και στην Κωνσταντινούπολη. Αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα σε διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας προς το γραφείο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
 
Κοινό αίτημα των διαδηλώσεων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και τη Δευτέρα, είναι η παραίτηση του Ερντογάν, ο οποίος όμως ρίχνει λάδι στη φωτιά χαρακτηρίζοντας «πλιατσικολόγους» τους διαδηλωτές που «υπονομεύουν τη δημοκρατία».
 

Στην παρέμβασή του, ο Λευκός Οίκος κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση» την τουρκική αστυνομία ενώ η ΕΕ επέκρινε την «δυσανάλογη χρήση βίας από μέλη της τουρκικής αστυνομίας». Αρκετά υψηλότερους τόνους χρησιμοποίησε η Διεθνή Αμνηστία, που μιλά για «επαίσχυντη βία» από την τουρκική αστυνομία.
Λογοκρισία: ντοκιμαντέρ για πιγκουίνους στο CNN Turk
 
Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή εκ μέρους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Turkcell ότι δέχτηκε πολιτικές πιέσεις να διακόψει το σήμα της για να μην επικοινωνούν οι διαδηλωτές είτε μέσω τηλεφώνων έιτε μέσω των κοινωνικών δικτύων. 
 


Παράλληλα το τουρκικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απηύθυνε ισχυρή προειδοποίηση στον τηλεοπτικό σταθμό Halk TV, τον μοναδικό που αναμεταδίδει τα επεισόδια.
 
Από την αρχή των διαδηλώσεων τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατηγορηθεί για λογοκρισία, καθώς έχον επιδείξει μία προσπάθεια να υποβαθμίσουν την έκταση των επεισοδίων με αποσπασματική αναμετάδωσή των διαδηλώσεων.
 
Αξια ιδιαίτερης αναφοράς είναι η στάση που τήρησε το CNN Turk το οποίο μετέδιδε ντοκιμαντέρ για πιγκουίνους, την ώρα που το CNN International μετέδιδε σε απ' ευθείας σύνδεση τις εμπλοκές.
 
Μακρά νύχτα
 
Το πρωί της Δευτέρας κυλά ήρεμα, καθώς οι πολίτες που βγήκαν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο βρίσκονται στις εργασίες τους. Ωστόσο, στην πλατεία Ταξίμ παραμένουν κάποιοι διαδηλωτές.
 

Πάντως, οι ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ στην Κωνσταντινούπολη και στις άλλες πόλεις δίνουν μία εικόνα χάους. Ο απεσταλμένος του CNN περιγράφει δυνάμεις της αστυνομίας που δεν φαίνεται να λειτουργούν βάσει οργανωμένου σχεδίου αλλά να επιτίθενται σπασμωδικά με δακρυγόνα (ακόμη και σε εστιατόρια, στα οποία έχουν διαφύγει διαδηλωτές.
 
Στη Σμύρνη, τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ έπιασαν φωτιά μετά από μολότοφ εξαγριωμένων διαδηλωτών. 
 
Στην Κωνσταντινούπολη, ξηλωμένες στάσεις λεωφορείων, σπασμένα πεζοδρόμια και κατεστραμμένες πινακίδες συνθέτουν το πρωινό τοπίο στις θερμές ζώνες της νύχτας. Στους τοίχους κυριαρχούν γκράφιτι εναντίον του «σουλτάνου Ερντογάν» ενώ οι δρόμοι γύρω από το γραφείου του πρωθυπουργού είναι αποκλεισμένοι.
 
Στο δρόμο στο πρωθυπουργικό γραφείο, ένας διαδηλωτής κινήθηκε με μικρό εκσκαφέα εναντίον των αστυνομικών γραμμών, ενώ το πλήθος των διαδηλωτών ακολουθούσε. Τζαμί στην περιοχή έγινε αυτοσχέδιος σταθμός πρώτων βοηθειών για τραυματσμένους διαδηλωτές (με προσωπικό ακόμη και ασκούμενους γιατρούς).
 
Στην Άγκυρα, η αστυνομία έκανε επιδρομή σε εμπορικό κέντρο που είχαν διαφύγει διαδηλωτές, προχωρώντας, όπως μεταδίδει το Reuters, σε εκατοντάδες προσαγωγές.
 
Νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής, διαδηλωτές οπλισμένοι με κουζινικά έπαιξαν «κοντσέρτο για κατσαρόλες» στην πρωτεύουσα, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
 
Σύμφωνα με το CNN, σε τουλάχιστον 67 επαρχίες της χώρας έχουν ξεσπάσει εστίες έντασης.

Και οι κατσαρόλες στη μάχη

Έναν πρωτότυπο και θορυβώδη τρόπο βρήκαν οι κάτοικοι της Άγκυρας για να διαμαρτυρηθούν για την καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία. Από τις 9 το βράδυ της Κυριακής, οπλισμένοι με κουζινικά, οργάνωσαν ένα «κοντσέρτο για κατσαρόλες» σε πολλές συνοικίες, καταγγέλοντας με τον τρόπο αυτό τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
«Ήρθε η ώρα να στείλουμε τον Ερντογάν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», φώναζε μια γυναίκα, συνοδευόμενη από τα δύο παιδιά της, στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της στο προάστιο Τσανκάγια. 
 
Απαντώντας της με σφυρίγματα, οι γείτονες αναβόσβηναν τα φώτα των σπιτιών τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και φώναζαν ρυθμικά «Ταγίπ, παραιτήσου, δες πόσοι είμαστε».
 
Ένας νεαρός φοιτητής, υπό τα χειροκροτήματα των γονιών και των γειτόνων του, κατέβηκε στο ισόγειο της πολυκατοικίας κρατώντας την τουρκική σημαία. «Δεν γίνεται να είμαστε πια ειρηνικοί, θα μας ρίξει κι εμάς χημικά η αστυνομία;», είπε ενώ ένας γείτονας, ο Χαμντί, εξηγούσε ότι το θέμα δεν αφορά πλέον το πάρκο Γκεζί (το πάρκο της Κωνσταντινούπολης απ' όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις) αλλά «έχει γίνει ένα κίνημα κατά της κυβέρνησης η οποία ανακατεύεται ολοένα και περισσότερο στην ιδιωτική μας ζωή».
 
Στο πλευρό του, η γυναίκα του χτυπούσε με μανία μια κουτάλα πάνω σε μια κατσαρόλα.
 
«Το γεγονός ότι μια κυβέρνηση εξελέγη δημοκρατικά με ποσοστό 50% δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι της αρέσει», σχολίασε ο Χαμντί ο οποίος διαμαρτύρεται κυρίως για τον νόμο που περιορίζει την πώληση και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Show TV ο Ερντογάν είπε ότι η απαγόρευση γίνεται για λόγους δημόσιας υγείας. «Αυτός που πίνει είναι αλκοολικός», είπε αρχικά, για να διορθώσει αμέσως μετά: «Δεν εννοώ όλον τον κόσμο αλλά αυτούς που πίνουν τακτικά».
 
Στους δρόμους της Άγκυρας κατέβηκαν διαδηλωτές κάθε ηλικίας. «Είμαι 63 ετών και το μόνο που θέλω είναι να υπάρξει ηρεμία σ' αυτήν την όμορφη χώρα. Όμως όταν αισθάνεται κανείς ότι ο τρόπος ζωής του απειλείται, δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαδηλώσει, αυτό είναι όλο», εξήγησε ένας 63χρονος συνταξιούχος μηχανικός.
 
Το «κοντσέρο για κατσαρόλες» πάντως δεν ήταν αποκλειστικότητα της Άγκυρας. Μόλις έπεσε η νύχτα, εκκωφαντικός θόρυβος από κουζινικά άρχισε να ακούγεται και σε πολλές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.
Διαδηλώσεις συμπαράστασης στη Γερμανία
 
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή σε πόλεις της Γερμανίας διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει διαχειριστεί, μέχρι στιγμής,  την καταστολή των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και άλλες περιοχές της χώρας. 
 
Στην Φρανκφούρτη περίπου 3.500 άτομα συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ειρηνικά κατά της δράσης της τουρκικής αστυνομίας σε βάρος των πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για την ανέγερση, σε «πράσινη περιοχή», ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών. 
 
Στο Βερολίνο τουλάχιστον 600 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους τούρκους διαδηλωτές.
 
Στην πόλη Έσσεν, μια συγκέντρωση αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών οδήγησε σε συγκρούσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από νεαρούς που κρατούσαν στα χέρια τους πανό με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Οι αρχές επενέβησαν με σπρέι πιπεριού και ρόπαλα, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν με ρίψη γυάλινων μπουκαλιών κατά των αστυνομικών. 
 
Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν συνολικά 9 άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διατάραξη της ειρήνης, αντίσταση κατά των αρχών και πρόκληση σωματικής βλάβης, ανέφεραν αξιωματούχοι της αστυνομίας.