Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, βρέθηκε στο Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, και εξέφρασε την ανησυχία του για την απειλή που δέχεται η Ουκρανία από τη Ρωσία.

«Η μεγαλύτερη απειλή για την Ουκρανία είναι η ρωσική επίθεση που συνεχίζεται στα ανατολικά, όπου η ένοπλη σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 5.300 ανθρώπους μέσα σε σχεδόν 10 μήνες», δήλωσε ο Κέρι, δίνοντας το στίγμα των ΗΠΑ για την πολιτική που θα ακολουθήσουν ως προς τη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας.

«Πρέπει να υπάρξει άμεση δέσμευση για μια πραγματική κατάπαυση του πυρός, η οποία να μην είναι μόνο ένα κομμάτι χαρτί με λέξεις, αλλά να ακολουθηθεί από συγκεκριμένες ενέργειες», δήλωσε ο Κέρι, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν «θα κλείσουν τα μάτια» στα όσα συμβαίνουν.

Ρωσία προς ΗΠΑ: Μην μας δοκιμάζετε

Η ρωσική πλευρά δεν άφησε την τοποθέτηση αυτή να «πέσει κάτω», τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι το Κρεμλίνο δεν προμηθεύει με πολεμοφόδια τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά της Ουκρανίας. 
    
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, η Ρωσία δεν πρόκειται να ανεχθεί τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίξει με πολεμικό υλικό, η Ρωσία θα το εκλάβει ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια, σύμφωνα με τον Λουκασέβιτς