Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία αφορά στην ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, επί των άρθρων 3 (για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες), 15 (για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων) και 32, 34, 36 (για διαδικασία ίδρυσης, επιλογή φοιτητών και επιλογή διδασκόντων σε ΠΜΣ) και επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Συμβολαιογράφων (ν. 2830/2000) και επανακαθορισμός του νομοθετικού πλαισίου των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

Η Παιδεία (και οι τροπολογίες) στο επίκεντρο

«Μέρα προσπάθειας» για την επανεκκίνηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Παιδεία είναι θέμα βαθιά κοινωνικό, επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν μέσα στην κοινωνία και έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση. Η Παιδεία είναι δημοκρατικό δικαίωμα για να μπορούν οι πολίτες να ασκούν κριτική στην εξουσία. Η παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας». 
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για υποκρισία ότι διαστρέβλωσε το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά την αξιολόγηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.Υποστήριξε επίσης ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει ένα σχέδιο και ένα πρόγραμμα ακραία νεοφιλελεύθερο.

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις διαλυτικές συνθήκες που δημιούργησαν ακραίες παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τη διαφθορά στην εκλογή πρυτανικών Αρχών την είχαν στήσει οι δικές σας φοιτητικές παρατάξεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Φέρνουμε έναν νόμο πλαίσιο να ψηφίζονται χωριστά οι πρυτάνεις, από τους αντιπρυτάνεις. Οι πρυτανικές αρχές δεν είναι κόμματα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

Ο Α. Τσίπρας δήλωσε πως η φιλοσοφία του νομοσχεδίου «συνοψίζεται σε περισσότερη δημοκρατία, στη θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων, στο άνοιγμα των ΑΕΙ στα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού», ενώ πρόσθεσε πως η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιζητούν τη μόρφωση για λίγους θέλοντας να ανοίξουν τον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων των σχολών, προκειμένου να μην έχουν πρόσβαση οι λαϊκές οικογένειες.

Για την κατάργηση των συμβουλίων διοίκησης τα οποία καταργεί το νομοσχέδιο, τόνισε πως είναι «ο πιο αντιδημοκρατικός θεσμός στον ακαδημαϊκό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά και πρόσθεσε ότι «φτιάχτηκαν για να αναλάβουν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της τοτε κυβέρνησης, να ξεριζώσουν ανεπιθύμητες τότε διοικήσεις. Η κατάργησή του, θα γίνει «για να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Είναι στοιχειώδης κίνηση σεβασμού προς την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Αναφερόμενος στην επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου, υποστήριξε πως η  κυβέρνηση δεν φοβάται τους φοιτητές και τους εμπιστεύεται προκειμένου να διαφυλάξουν με διάλογο και δημοκρατικό τρόπο τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια, καθώς οι αστυνομικές επιχειρήσεις θυμίζουν άλλες εποχές.

«Δεν φοβόμαστε τους φοιτητές, ούτε τους υποβαθμίζουμε, θεωρούμε ότι έχουν τη δυνατότητα μόνοι τους να προστατέψουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα από διάφορες δυνάμεις που λειτουργούν προβοκατόρικα. Επαναφέρουμε το πλαίσιο για το άσυλο εκεί που ήταν επί της κυβέρνησης της ΝΔ πριν έρθει η κ. Διαμαντοπούλου και το αλλάξει. Τι σας ενοχλεί τόσο πολύ αυτό; Ακόμα και τα δικά σας δεδομένα (πριν τον νόμο Διαμαντοπούλου) τα θεωρείτε οπισθοδρόμηση; Μας κατηγορείτε ότι επαναφέρουμε το πλαίσιο Γιαννάκου; Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ελευθερη παρουσία όλων των ιδεών στα ανώτατα ιδρύματα, αρκεί να σέβονται όλοι τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας. Για να επιλύονται εντάσεις μέσα στα πανεπιστήμιο ο καλύτερος τρόπος είναι ο διάλογος έτσι λύνονται τα προβλήματα και όχι με αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίζουν άλλες εποχές».

Μητσοτάκης υπέρ μη κρατικών πανεπιστημίων

Ο Κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας πως δεν επιθυμεί την ανάπτυξη των πανεπιστημίων, ενώ αναφέρθηκε στους πέντε άξονες της πρότασης της ΝΔ για την Παιδεία: «Αξιολόγηση, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος-πάταξη των φαινομένων ανομίας με αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για αξιόποινες πράξεις, σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την αγορά, αναθεώρηση του Συντάγματος για την ίδρυση και μη κρατικών Πανεπιστημίων».

Αναφερόμενος στο άσυλο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά «προστατεύει τα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν ως ορμητήριά τους τα ΑΕΙ», την ώρα που εντός των Ιδρυμάτων συντελούνται αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου και υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει στοιχειώδης ασφάλιση για τους φοιτητές.

Παράλληλα, τόνισε πως στην ουσία ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να αφήσει τους φοιτητές να πάνε μπροστά με τις δικές τους δυνάμεις και τους επιβάλλει να ζουν σε ένα ασφυκτικό κρατικό πλαίσιο. «Εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση. Αυτό είναι το σχέδιό σας σε κάθε τομέα. Να δημιουργείτε πολίτες εξαρτημένους από το Κράτος. Νομοθετείτε αγνοώντας προκλητικά το κλίμα συναίνεσης που με κόπο και αμοιβαίες υποχωρήσεις κατακτήθηκε στα θέματα της εκπαίδευσης»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για νομοθετική παρακμή του Κοινοβουλίου, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την ανοχή του ίδιου του προεδρείου και του προέδρου του Κοινοβουλίου.«Είναι συνένοχος σε αυτόν τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας πως δεν μπορεί το προαύλιο της Βουλής να μετατρέπεται σε χώρο για κάθε είδους διαμαρτυρία και όταν η αστυνομία κάνει απλά τη δουλειά της, περίπου να εγκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής.

Διαμάχη για την αλλαγή στον Κώδικα Συμβολαιογράφων

Έντονη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε το άρθρο 98, που τροποποιείται προκειμένου να καταστεί σαφής ο σωματειακός χαρακτήρας των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων και δίνεται η δυνατότητα στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, εάν προβαίνουν σε συμβάσεις υπέρ των μελών τους, αυτές να διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο.

Όπως υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Κοντονής πρόκειται για αυτονόητη παρέμβαση «διότι όταν οι επιστημονικοί σύλλογοι -είτε δικηγορικός είτε συμβολαιογραφικός- προβαίνουν σε τέτοιου είδους συμβάσεις – όπως και εάν το κράτος προβαίνει σε τέτοιου είδους συμβάσεις-, αυτές διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, εξέφρασε την έντονη αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για «ύπουλη και πονηρή ενέργεια».

«Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ύποπτο και σας παρακαλώ, τέτοια συνωμοσιολογικά σενάρια δεν χρειάζεται να τα προβάλετε με αυτή την ένταση, όταν μάλιστα παίρνετε τις αντίστοιχες απαντήσεις» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο κ. Κοντονής απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Τζαβάρα ότι ο βοηθός του προέδρου της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων έχει διατυπώσει διαφορετική άποψη και για αυτό εκπαραθυρώθηκε, κάνοντας λόγο για «συνωμοσιολογικά σενάρια».

Επίσης έφερε νομοθετική τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δίδεται η δυνατότητα σε συμβολαιογράφους οι οποίοι ανήκουν σε ένα συμβολαιογραφικό σύλλογο, που δεν έχει συμβληθεί και δεν έχει στην κατοχή του το ολοκληρωμένο σύστημα – ηλεκτρονική πύλη και πλατφόρμα, δηλαδή – για να συμμετέχουν στους πλειστηριασμούς, να έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε ένα άλλο σύστημα ενός άλλου συμβολαιογραφικού συλλόγου και να λειτουργούν κανονικά.

Απαντώντας σχετικώς με τους φόβους που εκφράστηκαν ότι αίρεται με αυτόν τον τρόπο η κατά τόπον αρμοδιότητα του κάθε συμβολαιογράφου, που προσδιορίζεται με βάση το ειρηνοδικείο της έδρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ουδεμία τέτοια περίπτωση υπάρχει. «Η κατά τόπον αρμοδιότητα παραμένει ως έχει. Δεν αλλάζει τίποτα ούτε στον Κώδικα περί Συμβολαιογράφων ούτε στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η διαδικασία θα συνεχίζεται κανονικά. Απλώς δίνουμε τη δυνατότητα σε κάποιους συμβολαιογράφους -εάν το θέλουν, εάν το επιθυμούν- να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενός άλλου συμβολαιογραφικού συλλόγου» εξήγησε.