Στη σύλληψη δύο ατόμων με τις κατηγορίες παράνομης κατοχής, επεξεργασίας και διάθεσης σε τρίτους, προσωπικών δεδομένων πολιτών, προχώρησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πρόκειται για ζευγάρι Ελλήνων επιχειρηματιών στον Κολωνό, μία 46χρονη και ένας 64χρονος, για τους οποίους σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παράβαση της νομοθεσίας για την επεξεργασία και προστασία των προσωπικών δεδομένων και για απείθεια, καθώς αντιστάθηκαν και δεν συνεργάστηκαν καθόλου με τις αρχές, όπως αναφέρει το news247.
 
Η έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία η οποία διαβιβάστηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ τα στοιχεία της καταγγελίας μεταβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, από την οποία διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε αστυνομική έρευνα και εξακριβώθηκε η παράνομη δράση. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία της 46χρονης, στον Κολωνό, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των δραστών, στην υπό διερεύνηση υπόθεση.
 
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες κατείχαν παράνομα ψηφιακά αρχεία και λίστες με προσωπικά δεδομένα (ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικούς αριθμούς), με σκοπό να τα πουλάνε κυρίως σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, που τυχόν ενδιαφέρονταν για την αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ψηφιακά αρχεία με πάνω από 1,5 εκατομμύρια εγγραφές με προσωπικά δεδομένα πολιτών, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, εσωτερικός σκληρός δίσκος, 4 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και 3 συσκευές αποθήκευσης USB.
 
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ τα ψηφιακά μέσα και πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση  Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.