Με σύνθημα «Μέσα στην Ευρώπη. Εναντίον αυτής της ολιγαρχικής Ευρώπης!», ο Γιάνης Βαρουφάκης εξελέγη από τα μέλη του Demokratie in Europa-DiEM25 στη θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου για τις εκλογές του προσεχή Μαΐου, με την ανακοίνωση του κόμματος να τονίζει τον συμβολισμό του «κοινού αγώνα ελλήνων και γερμανών μέσα στο άντρο της αυταρχικής ευρωπαϊκής ολιγαρχίας».

«Εφόσον η ολιγαρχία δεν γνωρίζει σύνορα στον αγώνα της να μεταφέρει τις δικές της ζημίες στους ώμους των πιο αδύνατων, ελλήνων αλλά και γερμανών, έτσι κι εμείς – ως πανευρωπαϊκό κίνημα – θα δώσουμε τον αγώνα των ευρωεκλογών χωρίς να υπολογίσουμε σύνορα. Η Ευρώπη πρέπει να μιλήσει επιτέλους μια κοινή γλώσσα και αυτή είναι η γλώσσα της δημοκρατίας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο τι θα συμβεί στην περίπτωση που οι ευρωεκλογές συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές, ή σε αυτή που οι εθνικές διεξαχθούν μετά τις ευρωεκλογές.

Στην περίπτωση που συμπέσουν εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 θα ηγηθεί των συνδυασμών του ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα και, συμβολικά, του ευρωψηφοδελτίου του αδελφού μας κόμματος στην Γερμανία. Εάν εκλεγεί τόσο στο ευρωκοινοβούλιο όσο και στο εθνικό κοινοβούλιο, θα παραιτηθεί άμεσα από το ευρωκοινοβούλιο υπέρ του επόμενου σε ψήφους υποψηφίου, της Daniella Platch.
Στην περίπτωση που οι ευρωεκλογές διεξαχθούν πριν τις εθνικές εκλογές, κι ο Γιάνης εκλεγεί στην Γερμανία, θα παραιτηθεί υπέρ της Daniella Platch το αργότερο με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα ώστε να ηγηθεί των συνδυασμών του ΜέΡΑ25.

«Διμέτωπος αγώνας, ταυτόχρονη παρουσία σε Γερμανία και Ελλάδα»

«Το κόμμα μας στη Γερμανία, το Demokratie in Europa, το αδερφό κόμμα του ΜέΡΑ25, μου περιποίησε μία μεγάλη τιμή. Με εξέλεξαν επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους για τις ευρωεκλογές, όπου συμβολικά θα τους εκπροσωπήσω, τον Μάιο του 2019, για να διαδηλώσουμε όλοι μαζί ότι η κρίση είναι μία, είναι ευρωπαϊκή. Δεν είναι ελληνική, γερμανική, ισπανική. Στην Ελλάδα μας έχει χτυπήσει πιο πολύ από οπουδήποτε αλλού. Αλλά είναι διμέτωπος ο αγώνας. Εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, όποτε και να γίνουν, εκεί θα ηγηθώ. Αλλά ταυτόχρονα, συμβολική παρουσία μου, επικεφαλής του ευρωψηδελτίου του DiEM25, του Demokratie in Europa εδώ στο Βερολίνο, εδώ στη Γερμανία, στο άντρο των ολιγαρχικών μνημονιακών πολιτικών» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης λίγο μετά την εκλογή του στο Βερολίνο.

Παρακολουθήστε μέρος της τοποθέτησής του, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της εκλογής του στο Βερολίνο:

Συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη στον Ant1, λίγο πριν την εκλογή του:

Διαβάστε την ομιλία αποδοχής της υποψηφιότητας του Γ. Βαρουφάκη, ως επικεφαλής του ευρωψηδελτίου του Demokratie in Europa:

Η Γερμανία βιώνει μια παράδοξη κρίση. Στα χαρτιά, η Γερμανία πλημμυρίζει από χρήμα. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει καθαρό πλεόνασμα. Ένα τσουνάμι ξένου χρήματος πλημμυρίζει τις γερμανικές τράπεζες. Τα νοικοκυριά αποταμιεύουν. Ακόμα και οι επιχειρήσεις συσσωρεύουν αποταμιεύσεις. Τότε, γιατί καταρρέει το πολιτικό κέντρο; Γιατί η χώρα μαστίζεται από συναίσθημα δυσαρέσκειας; Γιατί θεριεύει η ξενοφοβία; Γιατί θριαμβεύει η ανασφάλεια;

Η απάντηση είναι: Το περιβάλλον της Γερμανίας, η Ευρώπη, τελεί υπό συστημική κρίση. Οι απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας που πρωτο-δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα πολύ γρήγορα εξήχθησαν στην υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμα και στην Γερμανία. Αποτέλεσμα ήταν τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων σε ανθρώπους και πράσινες τεχνολογίες σε όλη την Ευρώπη. Ένα τείχος χρήματος εισέβαλε στην Γερμανία μεγεθύνοντας την ανισότητα, τις τιμές των μετοχών, τις τιμές των σπιτιών στο Βερολίνο. Όμως ούτε ένα μικρό μέρος του πακτωλού αυτού δεν χρησιμοποιήθηκε για καλό σκοπό, για να στηριχθεί ο πληθυσμός ή το περιβάλλον.

Αυτός είναι ο λόγος που ζούμε σε μια αποδομούμενη Ευρώπη, σε μια Ελλάδα σε κατάθλιψη, σε μια Ιταλία που χειραγωγήθηκε από ρατσιστές δημαγωγούς, σε μια διχασμένη γερμανική κοινωνία – σε μια Γερμανία όπου ο μισός πληθυσμός τα βγάζει πέρα όλο και πιο δύσκολα. Δεν πρέπει να ξαφνιαζόμαστε. Όπως θα μπορούσε να έχει πει ο Έγελος: Κανένας ευρωπαϊκός λαός δεν είναι λέφτερος και σε θέση να ευημερεί όταν άλλοι λαοί της Ευρώπης καταδικάζονται στην μόνιμη ύφεση που γεννά η μονιμοποιημένη λιτότητα.

Η προϋπόθεση για την απελευθέρωση εκατομμυρίων γερμανών από την ανασφάλεια της καθημερινότητάς τους, εν μέσω απίστευτου πλούτου, είναι η κατάργηση του ψευδούς αφηγήματος ότι τα συμφέροντα της Βόρειας Ευρώπης συγκρούονται με εκείνα της Νότιας Ευρώπης. Όχι. Η πραγματική πάλη συμβαίνει στο εσωτερικό κάθε χώρας. Είναι η πάλη μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχισμού. Οι προοδευτικοί ευρωπαίοι, σε κάθε χώρα, συγκρούονται με τους ιερείς του αυταρχισμού, είτε αυτοί υπηρετούν τρόικες είτε φορούν τον μανδύα της ρατσιστικής δεξιάς.

Το αδελφό κόμμα του ΜέΡΑ25 της Γερμανίας, το Demokratie in Europa, ζητά την ψήφο του γερμανικού λαού για δύο λόγους:

Πρώτον, είναι το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει ολοκληρωμένο, συνεκτικό πανευρωπαϊκό πρόγραμμα πολιτικής το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει συστηματικά την συστημική ευρωπαϊκή κρίση. Το ονομάζουμε Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη (New Deal for Europe): Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό που μπορεί να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη αύριο το πρωί. Ένα πρόγραμμα που δεν απαιτεί από την Γερμανία να πληρώνει για την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά που δίνει την ευκαιρία σε κάθε ευρωπαϊκό λαό να παίξει ενεργό ρόλο στην δημιουργία των συνθηκών για την κοινή μας, ευρωπαϊκή, ευημερία.

Δεύτερον, το Demokratie in Europa είναι το μοναδικό κόμμα στην Γερμανία (όπως το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα) που ανήκει σ’ ένα αυθεντικά διεθνικό, πανευρωπαϊκό κίνημα αποδεικνύοντας πως όχι μόνο μια διαφορετική Ευρώπη είναι πιθανή αλλά πως μια διαφορετική Ευρώπη είναι ήδη εδώ!

Σήμερα, λίγο πριν, η Συνέλευση του Democratie in Europa με τίμησε εκλέγοντάς με επικεφαλής του ευρωψηφοδέλτιου του κόμματος για τις ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου. Πρόκειται για μεγάλη τιμή την οποία αποδέχομαι με συγκίνηση. Την αποδέχομαι επειδή αυτή η υποψηφιότητα συμβολίζει το τέλος της δήθεν σύγκρουσης ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκού Νότου. Την αποδέχομαι επειδή αυτή η υποψηφιότητα αναδεικνύει ένα νέο είδος πολιτικής το οποίο έχει την δυνατότητα να επανακτήσει την δημοκρατία στην Ευρώπη, στην Γερμανία, στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, παντού.

Στους επόμενους μήνες θα ηγηθώ της προεκλογικής εκστρατείας του ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, θα στηρίξω το ευρωψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα, και βεβαίως θα ηγηθώ του ευρωψηφοδέλτιου του Demokratie in Europa στην Γερμανία πάντα στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκλογικής καμπάνιας της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ και του DiEM25.

Σας καλώ όλους να ενώσετε τις δυνάμεις σας μαζί μας στην πάλη για Δημοκρατία στην Ευρώπη σε όλα τα μήκη και πλάτη της ηπείρου μας ως το προαπαιτούμενο για την κοινή ευημερία των λαών μας.