«Μερική συμφωνία επετεύχθη μεταξύ της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ και της Ρωσίας για την απομάκρυνση εκατοντάδων αμάχων προς την Ιντλίμπ», μια περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Η συμφωνία αφορά περίπου 1.300 ανθρώπους. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να καταλήξουν σε ολοκληρωμένη συμφωνία», πρόσθεσε ο Άμπντελ Ράχμαν.

«Μια νέα σειρά συνομιλιών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και βρέθηκε λύση για την απομάκρυνση των ανθρωπιστικών περιστατικών προς τη βόρεια Συρία», επιβεβαίωσε η πολιτική επιτροπή της Ντούμα, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Δύο από τις τρεις οργανώσεις των ανταρτών που ήταν παρούσες στην ανατολική Γούτα έχουν ήδη συμφωνήσει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, έπειτα από τον σφοδρό βομβαρδισμό από τον συριακό στρατό. Περισσότεροι από 45.000 αντάρτες και άμαχοι έχουν απομακρυνθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες από τη Γούτα, την οποία πλέον η Δαμασκός ελέγχει σε ποσοστό 95%, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι συζητήσεις με τη Τζάις αλ Ισλάμ που ελέγχει τον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα γύρω από την πόλη Ντούμα διαρκούν πολλές ημέρες.

Η Μόσχα δεν θέλει να διαπραγματευτεί διαφορετική συμφωνία από αυτές στις οποίες έχει καταλήξει με τις άλλες οργανώσεις των ανταρτών. Βάσει αυτών οι κάτοικοι μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ οι μαχητές και όσοι το επιθυμούν μπορούν να κατευθυνθούν στη βορειοδυτική Συρία.

Το Σάββατο η συριακή κυβέρνηση δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις μάχες για να ανακαταλάβει τον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα. Για να ασκήσουν πίεση στους Σύρους αντάρτες οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν ενισχύσει την παρουσία τους γύρω από τη Ντούμα.