Ο Μ. Σαλβίνι ανακοίνωσε την Κυριακή πως επήλθε συμφωνία για τον σχηματισμό ιταλικής κυβέρνησης ανάμεσα στο κόμμα του και το Κίνημα Πέντε Αστέρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Σαλβίνι συναντήθηκε με τον ντι Μάιο για να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Σαλβίνι ξεκαθάρισε ότι ο επόμενος πρωθυπουργός δεν θα είναι ο ίδιος ή ο ντι Μάιο, αλλά το όνομα του θα είναι ισορροπημένο και θα τους ικανοποιεί όλους.

Το Σαββατοκύριακο τα δύο κόμματα ζήτησαν από τους ψηφοφόρους τους να επικυρώσουν μέσω ψήφου τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων πραγματοποίησε διαδικτυακή ψηφοφορία, με το 90% των ψηφοφόρων να εγκρίνει το κυβερνητικό πρόγραμμα, ενώ και η Λέγκα του Βορρά έστησε περισσότερες από 1.000 κάλπες σε όλη τη χώρα προκειμένου να εγκρίνουν οι ψηφοφόροι της τη συμφωνία.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα

Την Παρασκευή οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε πρώτη φάση για ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στη σύγκληση τους σε θέματα για τα οποία υπάρχει μεγάλη διαφορά, όπως η μεταναστευτική πολιτική.

Κύριο σημείο της συμφωνίας είναι η οικονομική βοήθεια στους άνεργους -με 780 ευρώ τον μήνα- για δυο χρόνια. Αυτή ήταν και η κύρια προεκλογική υπόσχεση των Πέντε Αστέρων για να στηριχθεί η Κάτω Ιταλία, στην οποία η ανεργία έχει λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις. Οι φορολογικές κλίμακες αναμένεται να μειωθούν σε δυο στο 15% και στο 20% για όποιον ξεπερνά τις 80.000 το χρόνο. Με τον τρόπο αυτό ο Σαλβίνι προσπαθεί να ικανοποιήσει τους επιχειρηματίες της βόρειας Ιταλίας με μεγάλη μείωση της φορολογικής πίεσης.

Το κόστος των δυο αυτών μέτρων κυμαίνεται από 70 μέχρι 100 δισεκατομμύρια ευρώ και το γενικό λογιστήριο του ιταλικού κράτους αναμένεται -όπως υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές- να ασκήσει αυστηρό έλεγχο. Παράλληλα, θα αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία που υπέγραψε η κυβέρνηση Ρέντσι, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά Ρωσίας που υπέγραψαν ΗΠΑ – ΕΕ. Θα κρατήσουν τη χώρα στο ΝΑΤΟ αλλά αναμένεται να προχωρήσουν σε ανοίγματα προς την κυβέρνηση Πούτιν.

Προειδοποιεί την Ιταλία ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε την Κυριακή πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις για το ιταλικό χρέος και την εξυγίανση των τραπεζών, προκειμένου να μην απειληθεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Υποστήριξε ότι σέβεται την απόφαση του ιταλικού λαού, αλλά οι κανόνες εντός της Ευρωζώνης θα πρέπει να τηρούνται από όλους.

«Αν η νέα κυβέρνηση έπαιρνε το ρίσκο να μην σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για το χρέος, το έλλειμμα, όπως και για την εξυγίανση των τραπεζών, όλη η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης μπορεί να απειληθεί. Ο καθένας πρέπει να καταλάβει στην Ιταλία ότι το μέλλον της Ιταλίας είναι στην Ευρώπη και πουθενά αλλού, και για να είναι το μέλλον αυτό στην Ευρώπη υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται.

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ιταλία ισχύουν όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. Σέβομαι την κυρίαρχη απόφαση του ιταλικού λαού, αλλά υπάρχουν δεσμεύσεις που ξεπερνούν τον καθένα μας. Θα δούμε ποιες αποφάσεις θα λάβουν οι ιταλοί αξιωματούχοι, επαναλαμβάνω πόσο σημαντικό είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις αυτές μακροπρόθεσμα για να εξασφαλιστεί η κοινή μας σταθερότητα».

Απαράδεκτη παρέμβαση κατήγγειλε ο Σαλβίνι.

Άμεση ήταν η απάντηση του Σαλβίνι, που υποστήριξε ότι ακολουθεί τις εντολές του ιταλικού λαού και κατήγγειλε την παρέμβαση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ. «Είναι μια ακόμη απαράδεκτη παρέμβαση. Δεν ζήτησα ψήφους και εμπιστοσύνη για να συνεχίσω να ακολουθώ την οδό της φτώχειας, της επισφαλούς εργασίας και της μετανάστευσης. Πρώτα οι Ιταλοί».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σαλβίνι κάνει λόγο για απαράδεκτη παρέμβαση των Ευρωπαίων. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα να μην αλλάξει στάση η μελλοντική κυβέρνηση της Ιταλίας στο θέμα του μεταναστευτικού, με τον Σαλβίνι να απαντά πως πρόκειται για «μια ακόμη απαράδεκτη ανάμειξη μη εκλεγμένων Ευρωπαίων».