Σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε ο κοινοτικός παράγοντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το θέμα του «κόφτη» παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα καθώς οι θεσμοί, περιμένουν να λάβουν ορισμένες διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές, για την αξιοπιστία του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος παράγοντας, θα συμπεριλαμβάνονται στον «κόφτη» και οι περικοπές μισθών-συντάξεων σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορεί να προκύψει το 2% που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από τον μηχανισμό θα εξαιρούνται μόνο η Υγεία και η Ασφάλεια, όπως διευκρινίστηκε. 


Η συμφωνία για τον μηχανισμό αναμένεται εντός του Σαββατοκύριακου, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της νομοθέτησής την ερχόμενη εβδομάδα και πάντως πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου. 
 

Η δόση
 

Όσον αφορά τη δόση που θα εκταμιευθεί, το ύψος της θα επικυρωθεί στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα κυμανθεί στα 10 δισ. ευρώ που θα καλύψουν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Το ύψος των οφειλών ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ, κάτι που οι θεσμοί και η κυβέρνηση συμφώνησαν πως δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία. Έτσι, με την εκταμίευση της δόσης, κάθε μήνα θα πληρώνονται 700 εκατομμύρια ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη.
 
Το ποσό της εκταμίευσης βέβαια θα εξαρτηθεί και από την ημερομηνία της επόμενης αξιολόγησης, καθώς αν αυτή πάει για τον Οκτώβρη θα ι να εξασφαλιστούν 6.7 δισ. ευρώ για πληρωμή δανείων και άλλα 4 δισ. ευρώ για αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες. 
 
Οι θεσμοί και η ελληνική πλευρά, εκτιμούν πως τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που θα ληφθούν, θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. 
 
«Η συμφωνία είναι συμφωνία της Ελλάδας, των τριών ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών – μελών της ευρωζώνης, το Eurogroup την ενέκρινε και το ΔΝΤ έχει εκφράσει την ευρεία του στήριξη, ενώ θα πάρει την τελική του απόφαση όταν φέρει το πρόγραμμα στο διοικητικό του συμβούλιο» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
 
«Σε σχέση με τα εφεδρικά μέτρα, το eurogroup έχει συμφωνήσει με τον μηχανισμό που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, τους ζητήθηκε να συνδέσουν τα εφεδρικά μέτρα με τους διαρθρωτικούς στόχους του επόμενου προϋπολογισμού και να διασφαλίσουν την περικοπή μισθών και συντάξεων. Οι τελικές διευκρινίσεις θα δοθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και η ψήφιση αναμένεται να συμβεί μέσα στην εβδομάδα» συμπλήρωσε. 
 

Τα μέτρα

 
Το ThePressProject εδώ και περίπου ένα μήνα έχει δημοσιεύσει το κείμενο των μέτρων επί του οποίου διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά στην εφαρμογή OpenProject.
 
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, πρόκειται για ένα φιλόδοξο πακέτο με 17 προαπαιτούμενα, πλέον των εφεδρικών μέτρων που ζητήθηκαν στο Eurogroup, ενώ τα εργασιακά θα μεταφερθούν στην δεύτερη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να συμπεριλαμβάνει 43 προαπαιτούμενα. Όπως είπε η Ευρωπαίος παράγοντας,  όλα τα μέτρα θα πρέπει να νομοθετηθούν πριν την εκταμίευση της δόσης και ιδανικά πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου. 
 
Ανάμεσα στα όσα προβλέπει η συμφωνία βρίσκονται:
 
  • Δημοσιονομικά μέτρα για να βρεθεί 3% του ΑΕΠ.
  • Νομοθέτηση ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων.
  • Η νομοθέτηση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.
  • Μέτρα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (άνοιγμα αγορών κ.λπ.). Μεταξύ αυτών, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.
  • Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
     
Στο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, η ίδια πάντα πηγή προανήγγειλε και παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων και όχι μόνο, εξηγώντας ότι οι παρεμβάσεις θα καλύπτουν το 30% των ειδικών μισθολογίων.
 
Για το Ασφαλιστικό, έγινε λόγος για μαζική μεταρρύθμιση που θα ενοποιήσει τα Ταμεία και τους όρους για τους ασφαλισμένους, ενώ όπως είπε έγινε προσπάθεια να εξαλειφθούν τα αντικίνητρα στην απασχόληση, με στόχο την παραμονή στην εργασία. Η εκτίμηση είναι ότι από τις μεταρρυθμίσεις αυτές θα εξοικονομηθεί 1,2% του ΑΕΠ ως το 2018. 
 
Σχετικά με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως θα έχει ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο με πέντε μέλη εκ των οποίων τα δύο θα είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Θα βρίσκεται στην Ελλάδα και θα πάρει ως προίκα τα ακίνητα, ΔΕΚΟ, τράπεζες και τα 6-7 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ. 
 
Ορισμένα από τα στοιχεία ενεργητικού που βρίσκονται στη λίστα θα πωληθούν και άλλα θα «αξιοποιηθούν με άλλες μεθόδους» όπως είπε, συμπληρώνοντας πως ο αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο είναι πάνω από 100.000.  «Εδώ είναι τα πολλά λεφτά» υπερθεμάτισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. 
 
Οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν σε τρία στάδια. Το πρώτο πακέτο θα γίνει άμεσα ως προαπαιτούμενο για τη δόση, το δεύτερο τον Σεπτέμβριο και το τρίτο τον Δεκέμβριο. 
 

Και έρχεται ο δεύτερος γύρος

 
Όσον αφορά την 2η αξιολόγηση, ο όγκος δουλειάς θα είναι  «10 φορές πιο μεγάλο από αυτόν που συνήθως έχουμε με ένα κράτος-μέλος» καθώς όπως προαναφέρθηκε θα υπάρχουν 43 προαπαιτούμενα που θα αφορά και αξιολόγηση όσων νομοθετήθηκαν. 

Ακόμη, θα υπάρχουν μέτρα που θα αφορούν αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, το συνταξιοδοτικό, τη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ και τον διαχωρισμό των τμημάτων της εταιρίας, τα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, το άνοιγμα επαγγελμάτων κ.ά.