Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να υποχωρήσει εκ νέου σε κάποια ζητήματα, ώστε να εξασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «η κυβέρνηση μέσω της επιστολής του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα».

Ο «κόφτης» και οι νέες υποχωρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν το πρωί της Δευτέρας, η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται την επέκταση και νομοθέτηση του κόφτη αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης για έναν χρόνο, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με συνταξιούχους, με αντάλλαγμα τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων.

Ο Ευ. Τσακαλώτος παραδέχεται πλέον ότι έχει ανοίξει το θέμα της επέκτασης του «κόφτη» δαπανών αλλά και διατήρηση του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, μετά και το 2018. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι γίνεται λόγος για πλεονάσματα 2,5 συν 1% για την ανάπτυξη και φυσικά μόνο στην περίπτωση περιγραφής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Στις υποχωρήσεις τις κυβέρνησης πρώτο είναι το ζήτημα του αφορολόγητου με το σενάριο της ελληνικής πλευράς να προβλέπει μείωση του αφορολογήτου στα 7.500-8.000 ευρώ. Ωστόσο το ΔΝΤ φέρεται να ζητά μεγαλύτερη μείωση και για ακόμη μια φορά το ζήτημα βρίσκεται «στον αέρα».

Συζητείται ακόμη η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14% ή 15% και η μείωση ή κατάργηση επιδομάτων, τα οποία θα ενσωματωθούν τελικώς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Παράλληλα, γίνεται λόγος για «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για ένστολους και μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες νεότερων υπαλλήλων.

Ανυποχώρητοι οι δανειστές – «Χαλαρή» η κυβέρνηση

Όπως υπογραμμίζουν οι δανειστές, στο Eurogroup της Πέμπτης θα αναζητηθεί η δυνατότητα να υπάρξει ένα συμβιβαστικό σχέδιο για τον ενισχυμένο «κόφτη» ώστε να δοθεί εντολή στους θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα (συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ). Ξεκαθαρίζουν ότι μόνο με την προϋπόθεση αυτή θα υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff-level-agreement) πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και μόνο με την προϋπόθεση αυτή θα μπορέσει να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει αυτά που της έχουν ζητηθεί και έχει εκπληρώσει το χρέος της στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης. Όπως επισημαίνουν το ΔΝΤ θα πρέπει να σταματήσει «να εγείρει παράλογες απαιτήσεις», καθώς ζητά εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων, αμφισβητώντας το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018.