Ο Τζον Κέρι επέμεινε την Παρασκευή ότι διατηρείται η δέσμευση Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην ειρηνευτική διαδικασία και εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως τον Απρίλιο. Παράλληλα, τόνισε ότι θα προχωρήσει όπως είναι προγραμματισμένη η επόμενη φάση της απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων στα τέλη του έτους.
 
Μιλώντας κατά τη λήξη της δεύτερης επίσκεψής του στην περιοχή, ο Κέρι τόνισε ότι
«αμφότερες οι πλευρές διατηρούν τη δέσμευσή τους να παραμείνουν στο τραπέζι του διαλόγου και να διαπραγματευτούν σκληρά κατά τη διάρκεια της περιόδου εννέα μηνών που ορίσαμε». Προηγήθηκαν συναντήσεις με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και με τον Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.
 
«Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία για το τελικό καθεστώς. Γιατί; Διότι είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι και για τις δύο πλευρές, και την περιοχή ευρύτερα, η ειρήνη μπορεί να επιφέρει τεράσια οφέλη» επέμεινε ο Κέρι κλείνοντας την επίσκεψή του που επικεντρώθηκε σε ζητήματα ασφαλείας.
 
Επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να αποδεχτούν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφωνία-πλαίσιο που θα αγγίζει όλα τα ακανθώδη ζητήματα -ασφάλεια, το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και την τύχη των προσφύγων- και η οποία θα λειτουργήσει ως βάση για τελική ειρηνευτική συμφωνία.
 
 

Στον πάγο το ανεξάρτητο κράτος
 

Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται, ωστόσο, ότι προκαταρκτική συμφωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία ακόμη φορά προκειμένου να βάλει πάγο στην προσπάθειά τους για την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ -εδάφη που κατελήφθησαν από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.
 
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τζον Κέρι στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη διαταράχθηκε από τις σφοδρές χιονοπτώσεις στη Μέση Ανατολή.
 
Στις συνομιλίες του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ήταν παρών και ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν.
 
 

Προτιμούν αμερικανικό στρατό
 

Παλαιστινιακές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναφέρουν ότι ο Άλεν, πρώην διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, έχει καταρτίσει σχέδια που θα επιτρέψουν τη συνεχιζόμενη ισραηλινή στρατιωτική παρουσία για τα επόμενα δέκα χρόνια στην Κοιλάδα του Ιορδάνη -κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του παλαιστινιακού κράτους.
 
Το Ισραήλ δηλώνει ότι είναι αναγκαία η παρουσία των στρατευμάτων του στην περιοχή για να εμποδίσουν την είσοδο όπλων και μαχητών στη Δυτική Όχθη που μπορεί να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό, όμως έχει δηλώσει ότι θα αποδεχόταν την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων κατά μήκος της μεθορίου.
 
«Εργαζόμαστε σε μία προσέγγιση που θα εγγυάται ταυτόχρονα την ασφάλεια του Ισραήλ και θα σέβεται απόλυτα την παλαιστινιακή κυριαρχία» επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.