Το «πράσινο φως» για τη συμφωνία δόθηκε το μεσημέρι από το υπουργικό συμβούλιο της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού -Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- και το απόγευμα η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ υπέγραψε στο Βαντούζ τη συμφωνία με τον ομόλογό της και πρωθυπουργό του Λιχτενστάιν, Κλάους Τσιούτσερ.

Η συμφωνία με το Λιχτενστάιν προβλέπει πως από το 2014 θα καταβάλλονται φόροι για κεφάλαια Αυστριακών που φοροαποφεύγουν στο Λιχτενστάιν, πέραν μελλοντικών τόκων κεφαλαίων και για καταθέσεις που ήδη υπάρχουν εκεί από το παρελθόν, με την καταβολή ενός πάγιου ποσού, με το οποίο και τερματίζεται η μέχρι τώρα «παρανομία», δηλ. η εκμετάλλευση του νομικού και ρυθμιστικού κενού.

Ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής θα βρίσκεται στο 15%, ο υψηλότερος στο 30%, που σε εξαιρέσεις (για ιδιαίτερα υψηλές καταθέσεις) θα μπορεί να ανέλθει και μέχρι το 38%, ενώ τα πάγια ποσά από το Λιχτενστάιν, αναμένεται να εισρεύσουν στην Αυστρία το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Βάση της νέας συμφωνίας θα είναι εκείνη με την Ελβετία, αλλά, πέραν των αυστριακών καταθέσεων και λογαριασμών σε τράπεζες του Λιχτενστάιν, επεκτείνεται και στα χρήματα που διαχειρίζονται διεθνώς, εταιρείες θεματοφυλάκων για Αυστριακούς σε λεγόμενα «ιδρύματα» του Λιχτενστάιν, ο αριθμός των οποίων φέρεται να ανέρχεται συνολικά σε 32.000, χωρίς να είναι γνωστό πόσα από αυτά αφορούν Αυστριακούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν, Βαντούζ, υπάρχουν περίπου 6.000 αυστριακά ιδρύματα, ενώ ο αρμόδιος διευθυντής του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών Βόλφγκανγκ Νολτς υπολογίζει τον αριθμό τους σε 3.000, για τα οποία πρέπει να υπάρξει διάκριση ανάμεσα σε διαφανή και μη, δηλαδή αυτά των οποίων ο ιδρυτής δεν είναι γνωστός, και για τα οποία η φορολογική επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη.

Από την αντίστοιχη συμφωνία, την οποία η Αυστρία είχε υπογράψει τον περασμένο Απρίλιο με την Ελβετία, η Βιέννη έχει ήδη προβλέψει στον προϋπολογισμό της για το 2013 -και στο πλαίσιο του «πακέτου λιτότητας» ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια- την είσπραξη ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ από αυτό τον φόρο «μαύρου χρήματος».

Τα ετήσια έσοδα από την είσπραξη του φόρου των τόκων καταθέσεων, που θα είναι υποχρεωτικός για τις αυστριακές καταθέσεις στην Ελβετία και θα αποδίδεται κατόπιν στην Αυστρία, υπολογίζεται να ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.